Tim baan 11

Debuterende Van Rijthoven: ‘Genieten doe ik, maar winnen staat voorop’

Tim van Rijthoven heeft zijn debuut op Wimbledon winnend afgesloten. Op de openingsdag versloeg hij op baan 11 Federico Delbonis met 7-6(7) 6-1 6-2.

In de openingsset werkte Van Rijthoven een setpunt met een backhand passing op fenomenale wijze weg. ‘Op zo’n belangrijk punt komt er iets extra’s in mij los waardoor ik er helemaal voor ga. Ik neem dan graag het heft in handen in plaats van dat ik dat aan de tegenstander geef.’

De winst van de tiebreak bleek een belangrijk moment in de wedstrijd te zijn. De voorsprong gaf Van Rijthoven het vertrouwen om naar zijn goede spel in Rosmalen te groeien. ‘In de eerste set voelde ik mij niet heel comfortabel en speelde ik niet mijn beste tennis. Het was moeilijk om ritme te vinden. Er waren weinig rally’s. Gelukkig serveerde ik erg goed. Na winst van de tiebreak walste ik over hem heen. Al vond ik het wel vreemd om na de tweede set nog een set te moeten spelen.’ Van Rijthoven speelde namelijk pas zijn eerste wedstrijd om drie gewonnen sets. ‘De laatste sets speelde ik op het niveau dat ik op Rosmalen had laten zien.’

Door zijn sensationele winst van Libéma Open werd de 25-jarige Van Rijthoven voorzien van een wildcard. Delbonis kwam al zes keer eerder in actie op Wimbledon, maar won nog nooit. ‘Toen ik de loting zag wist ik meteen dat het gunstig was, maar vervolgens gaf het me ook wel wat druk omdat hij hier nog nooit had gewonnen.’

Van Rijthoven was onder de indruk van de ambiance. ‘Het was zo mooi om hier te spelen. Aan één kant van de baan keek je tegen het Centre Court aan. Dat was zo’n magisch mooi beeld. Misschien was ik daar ook wel een beetje door afgeleid in de eerste set, haha.’

In de tweede ronde is de als 15de geplaatste Amerikaan Reilly Opelka of Carlos Taberner uit Spanje zijn tegenstander. ‘We gaan er weer een mooi gevecht van maken.’

Naast ervaring en prijzengeld leveren de prestaties op Wimbledon dit jaar geen punten voor de wereldranglijst op. Naar aanleiding van het weren van Russische en Wit-Russische spelers en speelsters door het Britse Grand Slamtoernooi besloten de ATP en WTA geen punten uit te delen. ‘Dat is jammer, maar waarschijnlijk stijg ik na het toernooi sowieso de top100 in.’