HK220205 289

Vechten voor een plek in hoofdschema Roland Garros

Zondag 22 mei start het hoofdtoernooi van Roland Garros. Tot die tijd wordt fel gestreden om een plekje in het hoofdschema van het Franse Grand Slamtoernooi. Tim van Rijthoven, Jesper de Jong, Lesley Pattinama-Kerkhove, Arianne Hartono, Suzan Lamens en Richel Hogenkamp zijn drie kwalificatierondes verwijderd van het hoogste podium.

Van Rijthoven en De Jong hebben zich gezamenlijk op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen voorbereid. De 25-jarige Van Rijthoven treft in de eerste ronde Emilio Gomez. De speler uit Ecuador heeft een bekende achternaam. Zijn vader Andres won namelijk in 1990 Roland Garros en reikte tot de vierde plaats op de wereldranglijst. Gomes junior heeft een beste ranking van 130 en dat is 45 plaatsen hoger dan Van Rijthoven.

De Jong, die zijn debuut maakt in het kwalificatietoernooi en wordt begeleid door KNLTB trainer/coach Raymond Knaap, neemt het in de eerste ronde op tegen Vit Kopriva. Hij trof de 24-jarige Tsjech één keer en moest twee jaar geleden in drie sets buigen.

Vrouwen
Arianne Hartono en Suzan Lamens komen net als De Jong ook voor het eerst in actie in Parijs. Hartono is in de openingsronde gekoppeld aan Elisabetta Cocciaretto. Qua ranking staan beiden speelster nagenoeg gelijk; 163 om 159. De 21-jarige Italiaanse is vijf jaar jonger en stond vorig jaar aan de rand van de top100. Het wordt de eerste ontmoeting tussen de twee speelsters.

Lamens maakte maandag haar debuut in Parijs tegen Maddison Inglis. Ze versloeg de als 18de geplaatste Australische overtuigend met 6-2 6-2.

Pattinama-Kerkhove en Hogenkamp hebben meer ervaring dan Lamens en Hartono. Hogenkamp reikte in 2017 tot de tweede ronde van het hoofdtoernooi en kwam een jaar later ook een wedstrijd in het hoofdschema in actie. Om een derde optreden op het hoogste niveau te bewerkstelligen moet Hogenkamp eerst zien af te rekenen met Yuki Naito uit Japan.

Voor Pattinama-Kerkhove staat een confrontatie met Christina McHale op het menu. De Zeeuwse is als 27ste geplaatst en speelde al drie keer mee in het dubbelspel van Roland Garros. Een optreden in het enkelspel laat vooralsnog op zich wachten. Wellicht lukt het dit jaar.

Bekijk hier het complete speelschema en order of play van de kwalificaties.

Alle partijen zijn live te volgen via de Eurosport Player. De wedstrijden starten dagelijks om 10.00 uur.