HK220304 290

Tijd voor Roland Garros met Van de Zandschulp, Griekspoor en Rus in actie

Zondag start Roland Garros. Novak Djokovic en Barbora Krejcikova hebben de beker moeten inleveren. 128 vrouwen en evenzoveel mannen strijden opnieuw om de Coupe Suzanne-Lenglen en de Coupe des Mousquetaires. Achter drie spelers in het enkelspel staat een rood-wit-blauw vlaggetje: Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Arantxa Rus.

De loting van Roland Garros gaat tegenwoordig via een computerprogramma. Per lijntje in het schema verschijnt een naam van een speler of blijft er een open plaats achter. Dat betekent dat hier een geplaatste speler later via het oude systeem van balletje trekken in wordt gezet. Van de Zandschulp behoorde bij die elitegroep. Hij is het 26ste reekshoofd.

Het was dus niet meteen duidelijk wie Van de Zandschulp in de openingsronde van het Franse Grand Slamtoernooi zou gaan treffen. Sterker nog; de Nederlandse nummer één moest een dag langer wachten, omdat zijn naam werd gekoppeld aan een qualifier.

Dat is Pavel Kotov geworden. De 23-jarige speler is de huidige nummer 143 op de wereldranglijst en sloeg zich zonder setverlies door het kwalificatietoernooi. De enige ontmoeting tussen Van de Zandschulp en Kotov werd gewonnen door Van de Zandschulp. Ook het tweede treffen leverde winst op voor Van de Zandschulp. Hij plaatste zich via 6-3 3-6 6-3 6-2 voor de tweede ronde waar Fabio Fognini wacht.

Griekspoor zag dat hij een geplaatste speler treft. Het is de als 25ste ingeschaalde Alejandro Davidovich Fokina. De 22-jarige Spanjaard is geboren in Malaga en speelt graag op gravel. Zo haalde hij onlangs zijn eerste Masters 1000-finale in Monte Carlo. De nummer 28 van de wereld en Griekspoor troffen elkaar nog nooit. Griekspoor verraste de Spanjaard en won in vier sets: 2-6 6-0 6-4 6-3 en neemt het in de tweede ronde op tegen Brandon Nakashima of Kamil Majchrzak.

Rus neemt het op tegen Elena Rybakina. De speelster met een Kazachstaans paspoort is als 16de geplaatst. In 2018 wist Rus in het kwalificatietoernooi voor de US Open te winnen van de toen 18-jarige Rybakina.

Vorig jaar behaalde Rybakina haar beste Grand Slamresultaat op Roland Garros. Onderweg naar de laatste acht versloeg ze onder anderen Serena Williams. In de kwartfinale werd ze pas met 9-7 in de derde set gestuit door latere finaliste Anastasia Pavlyuchenkova.

Rus kwam in 2012 tot de laatste 16 in Parijs. Dat is tot nu toe ook haar beste resultaat op een Grand Slamtoernooi.

Het speelschema van het vrouwenenkelspel is hier te bekijken. Voor de mannen klik je hier.

De wedstrijden zijn live te volgen via Eurosport en de Eurosport Player.