HK220212 0547

Middelkoop en Haase dubbelfinalisten in Ahoy: ‘We hebben geen geheim recept hoor’

Ze kregen een wildcard van de organisatie en hebben die met beiden handen aangepakt. Matwé Middelkoop en Robin Haase boekten drie topzeges op rij en staan zondag in de finale van het ABN AMRO World Tennis Tournament.

Titelverdedigers Mate Pavic en Nikola Mektic (7-6(7) 7-5), het Belgische duo Gille/Vliegen (6-4 3-6 10-4) en de Franse toppers Fabrice Martin en Nicolas Mahut (7-6(5) 2-6 10-6) werden in Rotterdam aan de zegekar gebonden. ‘We hebben geen geheim recept hoor. We spelen op hoog niveau en hanteren de juiste tactiek. Al is het natuurlijk ook geen wetenschap’, sprak Haase een uur na de gewonnen halve finale.

De rolverdeling in team Middelkoop/Haase is volgens dubbelspecialist Middelkoop duidelijk. ‘Wij completeren elkaar qua persoonlijkheid en spel. Robin is de tacticus. Hij denkt meer na over dingen, waar ik beslissingen meer op gevoel neem. Ik vertrouw Robin in het maken van de keuzes. Mijn rol is om de energie te bewaken.’

Waar je misschien zou verwachten dat de 38-jarige dubbelspecialist Middelkoop de leider van het koppel is, is het juist Haase die wat betreft strategie de leiding neemt. ‘We weten van elkaar waar onze kracht zit en dat accepteren we van elkaar. Ik ben geen tacticus en Robin wel. Als hij iets aangeeft dan hoef ik mij alleen te concentreren op de uitvoering. Dat werkt voor mij fijn.’

Het bereiken van zijn 18de dubbelfinale op de ATP Tour maakt Haase een succesvolle dubbelspeler. Toch wil de huidige nummer 259 op de enkelspelranglijst nog niet de omschakeling maken naar fulltime dubbelaar. ‘Ik werk samen met een fysiotherapeut/condietietrainer die de komende weken met mij mee op reis gaat naar de challengers. Fysiek gaat het erg goed. Ik wil nog steeds kijken wat er in het vat zit qua enkelspel. Al blijf ik er wel bij dubbelen als het kan, want dat vind ik leuk.’

Middelkoop gaat zondag op voor zijn tweede dubbelfinale in Ahoy. In 2017 verloor hij samen met Wesley Koolhof de eindstrijd van het ATP 500-toernooi. Koolhof speelt op de late zaterdagavond samen met Neal Skupski zijn halve finale tegen Lloyd Harris en Tim Puetz. Het kan dus een flink Oranje getinte eindstrijd worden.

‘Het zou leuk zijn om te spelen tegen Wesley (Koolhof, red.). Ik gun hem ook een finale. Bovendien zou het uniek zijn als we met drie landgenoten in de eindstrijd staan hier. Maar we hebben er geen grip op. We moeten gewoon zondag ons beste spel spelen ongeacht wie er aan de overkant staat’, aldus Middelkoop.

‘Persoonlijk wil ik dat Wesley wint. Het is altijd mooi als Nederlanders in de finale staan. Als je tegen landgenoten speelt dan het liefst natuurlijk in de finale. Maar als het een eerste ronde zou zijn en ik mocht kiezen dan liever tegen het andere team. Ik denk dat hun spel ons beter ligt, maar we zien het wel’, besloot tacticus Haase.

Koolhof en Skupski kwamen zaterdagavond als laatste partij rond 22.00 uur de baan op. In een leeg Ahoy gingen ze in drie sets onderuit. Puetz en Harris plaatsten zich via 7-6(4) 4-6 10-7 voor de titelstrijd zondag om 13.00 uur.

Felix Auger-Aliassime en Stefanos Tsitsipas strijden om 15.30 voor de enkelspeltitel.