Tallon wint van Wawrinka

‘Als Tallon gelooft dat hij iets kan dan zal hij er alles voor geven’

De naam Griekspoor is al jaren verbonden aan topsport. Het familiebedrijf met de gelijknamige naam doet naar eigen zeggen sinds 1968 aan topsport in de civiele techniek. Neef Lars Griekspoor is een motorcrosser. De tweeling Kevin en Scott Griekspoor hebben fulltime getennist. Kleine broertje Tallon brak in 2021 het ene na het andere (persoonlijke) record door maar liefst acht ATP challengertoernooien te winnen. Hij bereikte daarmee de top100 van de wereld.

‘Als grote broer ben ik enorm trots dat mijn kleine broertje in de top100 is gekomen. We zijn met zijn drieën begonnen met tennissen en dan hoop je dat je zelf de top haalt. Als er dan nog eentje over is en het lukt hem dan is dat mooi voor de hele familie’, vertelt een trotse Scott Griekspoor.

Kevin en Scott werden op 10 januari 1991 in Haarlem geboren. De tweeling deed tot hun 12de jaar vooral aan voetbal en motorcross. Opa Griekspoor nam vervolgens Kevin, Scott en hun kleine broer, die is vernoemd naar de Amerikaanse motorcrosser Tallon Vohland, mee naar de tennisbaan waar ze dan pas voor het eerst een balletje slaan.

‘Tallon is tegelijk met Kevin en mij begonnen met tennissen. Wij waren toen 12 jaar, maar Tallon was nog maar zes. Eerst speelden we één keer in de week en dat werd al snel twee keer. Zo bouwden we dat steeds meer op. Tallon hobbelde er als kleine broer achteraan en deed alles na wat zijn grote broers deden’, denkt Scott terug aan die tijd.

Zo als het familiebedrijf al ruim een halve eeuw bestaat, zijn ook de drie tennissende broers onafscheidelijk. ‘Kevin en ik waren natuurlijk wel een stuk groter en sterker dan Tallon. Maar we waren lekker met zijn drieën aan het ballen. Tallon was toen nog een klein wit mannetje. Blond haar en wat dikker dan Kevin en ik. Hij moest toen echt tegen zijn twee grote broers opboksen. Ook naast de tennisbaan waren we altijd met zijn drietjes in de weer. We speelden in de tuin, gingen mountainbiken of zaten op een BMX fiets. We waren heel close.’

Bij het huis in Nieuw-Vennep werd een tennisbaan aangelegd. De drie broers konden daar naar hartenlust tennissen. Scott, die in 2018 Nederlands kampioen werd door onder anderen van Tallon in de halve finale te winnen, heeft onbedoeld een belangrijk aandeel in de succesvolle loopbaan van zijn broer.

‘Naarmate we ouder werden zagen we wel dat Tallon op ons voor liep. Mijn ouders waren niet bekend in de topsport en tenniswereld. Kevin en ik hebben daardoor fouten gemaakt die Tallon niet hoefde te maken. Wij hebben het pad voor hem geplaveid.’

Scott wilde in 2013 nog één keer een impuls geven aan zijn tennisloopbaan. Tijdens een competitiedag op zijn club TC Zandvoort raakte hij onder de indruk van Kristof Vliegen. De voormalig nummer 30 van de wereld werd gevraagd hem te gaan coachen. En natuurlijk kreeg hij tiener Tallon er bij, maar dat vond de sympathieke Belg geen straf.

‘Na een paar weken samen te hebben gewerkt heb ik tegen de familie gezegd dat Tallon het kan gaan maken. De familie vond het in eerste instantie een beetje vreemd dat een buitenlander dat zei. Ik heb hen toen echt moeten overtuigen.’

Vanaf de eerste ontmoeting voelde Vliegen dat hij een klik had met de jonge Tallon. Hij wilde hem graag onder zijn vleugels nemen. Vliegen haalde de tiener uit zijn comfortzone van de veilige thuishaven in Nieuw-Vennep waar hij voornamelijk met zijn broers op de eigen tennisbaan had getraind. Tallon ging naar Antwerpen en Brussel om daar met verschillende type spelers te trainen.

‘De manier hoe Tallon speelde. De acties op de baan en het lef dat hij toen al had sprak mij enorm aan. Op dat moment serveerde hij echter nog slecht. Daarentegen bewoog hij goed over de baan en maakte hij instinctief de juiste keuzes. De uitvoering was misschien toen nog niet perfect, maar als we daar aan zouden werken dan kon hij zeker ver komen. Vanaf dag één had ik daar vertrouwen in.’

Ook in deze periode is broer Scott onbedoeld een enorme hulp. Tijdens zijn wedstrijden zitten Vliegen en de 17-jarige Tallon op de tribune. Samen praten ze over tactieken en het lezen van een wedstrijd.

‘Tijdens de wedstrijden van Scott heb ik Tallon tactisch geschoold. Als je goed kunt analyseren en daar het juiste spel tegenover zet dan ga je veel wedstrijden winnen. Dat is volgens mij ook de reden dat hij vorig jaar veel goede partijen heeft gespeeld en zo veel challengers won.’

Als Vliegen wordt gevraagd zijn voormalige pupil in drie woorden te omschrijven dan vallen de termen: zachtaardig, glimlach en fanatiek. Griekspoor is bovendien niet snel onder de indruk. Dat blijkt ook bij zijn eerste optreden op het ABN AMRO World Tennis Tournament.

‘Hij trainde die week met jongens die hij alleen van de televisie kende. Ik merkte dat hij zich daar direct thuis voelde. Hij had nog niet het niveau van de andere jongens, maar wist wel dat hij daar tussen hoorde te zitten.’

Aan het grote publiek toonde Griekspoor zich in 2018 toen hij op een volgepakt Rotterdams centre court wereldtopper Stan Wawrinka versloeg. Het typeert volgens Vliegen het karakter van Griekspoor.

‘Een half uur voor de wedstrijd tegen Wawrinka namen we alles door. Dat het stadion vol zit. Op welk bankje hij zou gaan zitten. Waar ik zou zitten. Ik heb hem toen ook voorspeld dat hij de wedstrijd zou winnen.’

‘De eerste set kwam Tallon 3-1 achter. Op dat moment liep hij richting de box waar ik zat en zei: “Je gaat echt boos zijn als ik niet ga winnen he?” ik antwoordde bevestigend. Het tekent voor mij zijn karakter dat hij gedurende zo’n partij en ambiance nog altijd helder kan blijven nadenken.’

Ahoy ontplofte toen Griekspoor het wedstrijdpunt tegen Wawrinka verzilverde. De ontlading bij zowel speler als publiek was groot. Een nieuwe Nederlandse topspeler had zich gemeld.

Vliegen: ‘Als Tallon gelooft dat hij iets kan dan zal hij er alles voor geven.’