Spread

Bertens: ‘Heerlijk dat ik niets meer moet’

In samenwerking met TENNiS Magazine plaatsen we een gedeelte van een interview uit het magazine met een persoon uit de Nederlandse tenniswereld. Deze keer met Kiki Bertens.

Na tien jaar WTA-tennis, tien toernooizeges en tien miljoen euro prijzengeld zette Kiki Bertens dit jaar een punt achter haar loopbaan. Even uithijgen zit er niet in voor de beste Nederlandse speelster ooit, die heeft bekendgemaakt zwanger te zijn van een jongetje. TENNiS Magazine zocht de voormalig nummer vier van de wereld op voor een uitgebreid vraaggesprek over het verleden, heden en de toekomst.

'Zó, dat is heel wat’, merkte Bertens op, geconfronteerd met een tafel vol TENNiS Magazines met Kiki-covers. De tafel in kwestie staat in Zoetermeer, bij Dekker Tennis, op een steenworp afstand van het al geruime tijd in aanbouw zijnde huize Bertens te Pijnacker. Het internet was de ochtend van het gesprek aangesloten — een belangrijke stap richting de naderende verhuizing. Gehuld in een lichtgroene winterjurk en zwarte laarzen en even vriendelijk en goedgehumeurd als gebruikelijk nam Bertens plaats aan de raamkant van het aanvankelijk lege, maar gaandeweg steeds drukker gerakende sportcafé.

Je bent nu al een tijdje gestopt. Wat heb je zoal gedaan?
‘Weinig. Het voelt ook nog als een lange vakantie, waarbij ik mezelf afvraag wanneer er weer iets gaat beginnen. In dat oude ritme zit ik nog een beetje. Maar in feite moet ik niks en kan ik alles.’
(Tekst loopt door onder de foto.)

Hoe anders was een doorsnee dag op de tour in vergelijking met je dagen nu?
‘Bij het uit bed stappen was het vroeger al raak. Waar zal ik vandaag allemaal pijn hebben? Hoe kom ik deze dag door? Al die uren trainen... Nu stap ik mijn bed uit en ben ik een beetje stijf, maar verder is het rustig aan en zien we wel wat we vandaag gaan doen. Het is zoveel meer ontspannen en de mensen om mij heen, vooral Remko (De Rijke, echtgenoot, red.), merken dat ook. Mensen vragen hem “hoe zit het met Kiki’s hormonen?” maar hij zegt dan dat ik nog nooit zo relaxed ben geweest.’

Je hebt het strak geplande leven ingeruild voor totale flexibiliteit?
‘Ja, ik schuif ook al ontzettend veel voor me uit. Het is heerlijk dat ik niets meer moet. Aan het begin had ik nog wel sterk het gevoel dat ik moest sporten, maar ik heb tegen mezelf gezegd dat als ik blijf voelen dat ik iets moet doen, ik het juist laat. Ik ga pas echt weer aan de slag als ik zin heb en wanneer het goed voelt. Dat punt is nog niet bereikt. De zwangerschap speelt daarbij ook een rol met alle vermoeidheid en misselijkheid. Zo geweldig heb ik me nog niet gevoeld tot nu toe. Wie weet gaat dat snel veranderen.’

Denk je weleens terug aan je beslissing om eruit te stappen?
‘Zeker weten. Het was tenslotte een keuze die invloed had op de rest van mijn leven. Maar tot nu toe kijk ik er positief op terug. Ik was er echt klaar voor. Ik heb altijd gezegd dat ik blijf spelen tot wanneer ik het aankan. Als je dat gevoel niet meer hebt, denk ik niet dat je jezelf moet pijnigen door maar door te gaan en het uiteindelijk misschien nog lelijker te laten eindigen.’
(Tekst loopt door onder de foto.)

Is er iets wat je mist van het tourleven?
‘Op een gegeven moment had ik echt wel mijn draai gevonden, met een leuke groep meiden om me heen. Dan was het hartstikke leuk om even lekker door de stad te lopen en een kop koffie te drinken. Ik had het leven op de tour zo ingericht dat ik het vol kon houden op een leuke manier. Dat was aan het begin nog een zoektocht. Mag je wel ontspannen? Moet ik niet alleen maar overal gestresst mee bezig zijn? Ik had alles op een rijtje tot corona om de hoek kwam kijken en we helemaal niets meer mochten. Toen kon je ook niets meer indelen op een manier die leuk was, omdat je alleen maar opgesloten zat in je kamer of op de baan stond. Dat was jammer, want ik had een leuke sfeer weten te creëren. Het is overigens niet zo dat ik dat per se mis, omdat ik dat thuis nu constant heb. Het competitieve element mis ik wel een beetje, want dat zit in mij. Dat komt nergens in terug, behalve bordspellen.’

Is een toekomst in een totaal andere branche dan tennis een optie?
‘Aan het begin dacht ik dat ik misschien wel een studielijst erbij zou pakken om uit te zoeken wat iets voor mij zou zijn. Maar dan zie ik al weer voor me dat ik een studie doe en dan ergens zou gaan werken. Dan zit ik weer aan dingen vast en als ik dat dan weer hoor krijg ik het helemaal benauwd. Ik moet echt voorlopig helemaal niets doen. Dat geluk heb ik, dat ik de vrijheid heb om uit te zoeken wat ik wil, wat ik leuk vind en hoe ik dat wil invullen.’

Ben je trots op wat je hebt gedaan?
‘Nu meer dan op het moment van de prestaties…

Wil je het hele interview lezen ga dan naar de site van TENNiS Magazine en kies voor een abonnement of los nummer.

Het interview met Kiki Bertens is gemaakt door David Avakian en staat in editie 6/7 van 2021. Fotografie Henk Koster.