HK210602 314

Schuurs gaat voor ‘Koolhof-scenario’ bij derde WTA Finals

Demi Schuurs staat in Guadalajara voor haar derde deelname aan de WTA Finals. In Mexico nemen van 10 tot en met 17 november de beste acht singelaars en evenzoveel dubbelteams het tegen elkaar op.

Dubbelspecialiste Schuurs plaatste zich samen met Nicole Melichar voor het prestigieuze eindejaarstoernooi. De WTA Finals wordt tevens het laatste gezamenlijke evenement voor de 28-jarige Limburgse en haar Amerikaanse leeftijdsgenoot. Vanaf volgend seizoen is Hao-Ching Chan de nieuwe dubbelpartner van Schuurs.

Aan de zijde van Melichar boekte onze landgenoot dit seizoen twee toernooizeges. In maart was het duo de sterkste in Doha en een maand later liften ze de trofee in Charleston. Bij de Australian Open schopten ze het tot de halve finale en op Roland Garros was de derde ronde het eindstation. De resultaten werden gedurende het seizoen minder en op Wimbledon en de US Open kwamen ze niet door de openingsronde. Volgens Schuurs liggen hun persoonlijkheden te ver uit elkaar, waardoor de samenwerking na één seizoen ten einde komt.

Maar dat de samenwerking na de WTA Finals stopt betekent niet dat het duo geen succes kan hebben. Dat bewees Wesley Koolhof door vorig jaar met Nikola Mektic de ATP Finals te winnen. Vlak voor de start van het toernooi kreeg Koolhof de mededeling dat zijn partner de samenwerking zou beëindigen. Koolhof won vervolgens samen met de Kroaat de grootste titel uit zijn loopbaan.

Een zelfde scenario zou voor Schuurs en Melichar een geweldig afscheid betekenen. Het koppel moet dan in de poulefase wel zien af te rekenen met de dubbelteams Aoyama/Shibahara, Stosur/Zhang en Jurak/Klepac.

De andere groep bestaat uit Krejcikova/Siniakova, Hsieh/Mertens, Guarachi/Krwawczyk en Fichman/Olmos.

De nummers één en twee van elke groep plaatsen zich voor de halve finales.

In het enkelspel strijden Aryna Sabalenka, Maria Sakkari, Iga Swiatek, Paula Badosa, Barbora Krejcikova, Karolina Pliskova, Garbine Muguruza en Anett Kontaveit om de officieuze wereldtitel.

Bekijk hier de uitslagen, planning en standen.

De WTA Finals starten woensdagavond Nederlandse tijd.

De wedstrijden worden live uitgezonden door ESPN.