Tokyo 2020 Paralympics. Training. Sessions 654715 Tokyo 2020 Paralympics. Training. Sessions Credit Ando Llamera

Op jacht naar eremetaal bij ijzersterke Paralympische Spelen

Chef de mission en voormalig rolstoeltennisster Esther Vergeer verwelkomt op de Paralympische Spelen, die deze week van start gaan in Tokio, maar liefst acht Nederlandse tennissers. Vijf van hen zijn grote kanshebbers op een medaille, waarbij Diede de Groot de topfavoriete is voor een gouden plak. Het zou haar eerste betekenen. Maar voordat we de spelers voorstellen eerst een korte geschiedenisles.

In Tokio gaat de 16de editie van het sportevenement van start. De naam Paralympische Spelen is afkomstig uit het Grieks. Het voorzetsel ‘Para’ betekent dichtbij. Toen in 1960 voor de eerste keer de Paralympische Spelen in Rome na afloop van de Olympische Spelen werden gehouden was het motto om de deelnemende sporten zo dichtbij mogelijk bij de Olympische disciplines te laten komen.

Sindsdien worden de Paralympics elke vier jaar in het zelfde jaar als de Olympische Spelen georganiseerd. In 1980 werd het evenement op Papendal in Arnhem gehouden. Sinds 1988 is ook de speelstad en accommodatie gelijkgetrokken met de Olympische Spelen.

De gouden, zilveren en bronzen medailles verschillen tegenwoordig niet alleen van kleur, maar maken ook verschillend geluid, zodat blinden en slechtziende sporters kunnen horen welke medaille zij vasthouden.

Rolstoeltennis staat officieel vanaf 1992 op het programma. Vier jaar eerder was het nog een demonstratiesport. Sinds 2004 doen ook de quads mee. Het onderdeel quads is voor spelers die zowel aan hun armen als benen een beperking hebben.

In Tokio verschijnen Sam Schröder en Niels Vink aan de start van het rolstoeltennis in een quad. De 21-jarige Schröder is de nummer twee van de wereld en wist vorig jaar de US Open op zijn naam te schrijven. Dit jaar bereikte de Limburger bij alle Grand Slamtoernooien de eindstrijd, maar moest hij telkens zijn meerdere erkennen in de Australiër Dylan Alcott.

Schröder maakt net als de drie jaar jongere Vink zijn debuut. Naast het enkelspel zullen de jonge spelers ook hun opwachting maken in het dubbelspel.

Wereldsterren
Diede de Groot en Aniek van Koot behoren bij het rolstoeltennis tot de absolute wereldtop.

De 24-jarige De Groot is de mondiale nummer één en de topfavoriete voor een gouden medaille. In 2016 maakte ze in Rio de Janeiro haar debuut met een zilveren medaille in het dubbelspel samen met Marjolein Buis.

Het goud ging destijds naar Van Koot en Jiske Griffioen (die er dit jaar niet bij is). De 31-jarige Van Koot heeft echter meer medailles in haar prijzenkast. In 2012 en 2016 won ze zilver in het enkelspel en in 2012 ook in het dubbelspel en is daarmee de succesvolste speelster van de naar Tokio uitgezonden tennis equipe.

Maikel Scheffers is de oudste van het Nederlandse stel. De 38-jarige speler uit ’s-Hertogenbosch wist op de Paralympische Spelen van Peking in 2008 al een bronzen medaille in het enkelspel te winnen. Dit jaar zal hij proberen zijn prestatie te benaderen, maar de concurrentie is moordend. De kansen in het dubbelspel samen met Tom Egberink lijken groter. Scheffers (#9) en Egberink (#7) behoren in het dubbelspel beiden tot de top10 van de wereld.

In het enkelspel is Egberink de mondiale nummer acht en daarmee een outsider voor eremetaal. De 28-jarige Drentenaar maakte negen jaar geleden zijn debuut in Londen. Vlak voor de Paralympische Spelen in 2016 brak hij zijn duim, waardoor hij in Rio de Janeiro niet optimaal kon presteren.

Vorig jaar onderging Egberink een operatie aan zijn elleboog. Dat ‘Tokyo 2020’ werd uitgesteld naar 2021 kwam voor hem goed uit.

Ruben Spaargaren en Carlos Anker zijn de andere spelers van TeamNL. De 21-jarige Spaargaren en de vier jaar oudere Anker, die in Madrid woont en traint, maken hun debuut. Zij komen zowel in het enkel- als dubbelspel de baan op. Het duo zal vooral veel ervaring opdoen om over vier jaar in Parijs te kunnen gaan oogsten

De Paralympische Spelen zijn van 24 augustus tot en met 5 september. Het tennistoernooi start vrijdag 27 augustus. De loting is een dag eerder.

De NOS zendt via livestreams op NOS.nl alle wedstrijden van de Nederlandse sporters uit. Rond 22.00 uur is elke avond op NPO2 een uitzending met als één van de vaste studiogasten Jiske Griffioen.

Meer informatie, planning en uitslagen van de Paralympische Spelen vind je hier.