Koolhof Rojer

Gaan dubbeltoppers Koolhof en Rojer goud winnen?

Gaan Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer een gouden medaille in Tokio winnen? De één is meervoudig Grand Slamwinnaar (Rojer) en de ander wereldkampioen (Koolhof). Je zou denken dat die combinatie bijna een garantie moet zijn voor een bronzen, zilveren of gouden plak. Maar zo werkt het helaas niet in tennis. De concurrentie is moordend en het niveau van de dubbelteams ligt heel dicht bij elkaar.

Koolhof en Rojer behoren tot de kanshebbers, maar het antwoord op de openingsvraag weten we (hopelijk) pas eind volgende week.

Het Nederlandse dubbelteam is als achtste geplaatst en staat in de openingsronde tegenover de Belgen Joran Vliegen en Sander Gille, respectievelijk de mondiale nummer 29 en 30.

De absolute topfavorieten voor een gouden medaille zijn Nikola Mektic en Mate Pavic. Het Kroatische duo won dit jaar maar liefst acht toernooien, waaronder Wimbledon.

Nicolas Mahut en Pierre-Hugues Herbert zijn op het trage hardcourt van ‘Tokyo 2020’ als tweede ingeschaald. De Fransen zijn de regerend Roland Garroskampioenen en spelen al jaren samen. Als team hebben ze alle Grand Slams tenminste één keer gewonnen.

De 32-jarige Koolhof maakt in Japan zijn Olympisch debuut. Voor de zeven jaar oudere Rojer wordt het zijn derde Spelen. Zowel in Londen (2012) als Rio de Janeiro (2016) kwam de op Curaçao geboren dubbelspecialist samen met Robin Haase niet door de openingsronde.

Twee medailles voor Nederland
Vijf wedstrijden moeten Koolhof en Rojer winnen om het hoogste podium te bestijgen. Nog niet eerder won Nederland een gouden medaille op het Olympisch tennistoernooi. In 1924 wisten Kea Bouman en Henk Timmer in Parijs brons in het mixdubbel binnen te halen.

In 2000 waren het Miriam Oremans en Kristie Boogert die met zilver om de nek naar huis kwamen. In Sydney moesten zij in de finale van het vrouwendubbelspel met 6-1 6-1 hun meerdere erkennen in de Williams zussen.

‘Die wedstrijd was zo voorbij’, blikte Boogert lachend terug tegenover TENNiS Magazine. ‘Maar het blijft een hele mooie herinnering. Iedereen speelde dat toernooi eigenlijk met het gevoel dat zilver het hoogst haalbare was. Zo dominant waren Venus en Serena toen al.’

Het is dus vooral het dubbelspel waar Nederland de beste resultaten heeft behaald.

Bertens' laatste optreden
Alle ogen zullen vanaf zaterdag ook gericht zijn op Kiki Bertens. De nummer één van Nederland begint dan aan haar laatste toernooi uit haar carrière.

De voormalig nummer vier van de wereld hangt haar rackets aan de wilgen. Maar niet voordat ze in het enkelspel, dubbelspel met Demi Schuurs en gemengddubbelspel met Koolhof of Rojer nog één keer alles uit de kast heeft gehaald.

De Tsjechische Marketa Vondrousova is de tegenstandster voor Bertens in de eerste ronde van het enkelspel. Samen met Schuurs kruist ze de degens met Caroline Garcia en Kristina Mladenovic uit Frankrijk.

De paring voor de mixdubbel en de loting worden dinsdag bekend.

Het Olympisch tennistoernooi start zaterdag 24 juli en duurt tot en met zondag 1 augustus.

Meer informatie, uitslagen en planning vind je hier.