Cindy Burger

ITF World Tennis Tour Alkmaar opening van prachtige tenniszomer

Het startschot voor de Nederlandse tenniszomer met internationale toernooien wordt op 21 juni in Alkmaar gegeven. In de Kaasstad wordt tot en met 27 juni voor de 24ste keer het ITF World Tennis Tour Alkmaar georganiseerd.

Twijfel of het 25.000 dollar evenement voor mannen en 15.000 dollar toernooi voor vrouwen door zou gaan bestond bij toernooidirecteur Roland op de Weegh niet. ‘Vorig jaar wisten we al dat het toernooi ook in 2021 zou plaatsvinden. Vorig seizoen waren wij namelijk het enige ITF-toernooi dat doorging. Wij wisten dus waar we aan toe waren. Wij waren voornemens om het onder dezelfde omstandigheden wederom te organiseren. Alleen als er geen publiek aanwezig mocht zijn hadden we het niet door laten gaan.’

Toeschouwers zijn langs de banen van TC Alkmaar gratis welkom. Wel is er een maximum van 250 personen. ‘Het is uitdagend om in deze periode een evenement te organiseren, maar dat maakt het ook wel weer leuk. Natuurlijk zitten er ook minder leuke kanten aan, want driekwart van de tijd ben je bezig met de regels omtrent COVID. En niet zo zeer met tennis. Gelukkig hebben wij een mooi groot park. Baan 1 staat helemaal op zichzelf en ligt aan de horecagelegenheid, waardoor je de mensen op 1,5 meter goed kwijt kunt’, vertelt Op de Weegh via de telefoon.

Een groot deel van de toeschouwerscapaciteit wordt toch gevuld door betalende tennisfans. Voor honderd euro worden zij voorzien van een vijf-gangendiner, een sponsoravond en een gegarandeerde stoel tijdens het finaleweekend.

Deelnemers
Het internationale evenement kent spelers uit alle hoeken van de wereld. Van Japan tot Finland en van Argentinië tot Turkije. Maar ook spelers van Nederlandse bodem zullen hun kunsten vertonen en op jacht gaan naar belangrijke punten voor de wereldranglijst.

Cindy Burger won vorig jaar de titel en is ook dit jaar van de partij. Zij wordt onder anderen door landgenoten Suzan Lamens, Quirine Lemoine, Eva Vedder, Lexie Stevens en wildcard Annick Melgers uit Heiloo uitgedaagd.

Bij de mannen staan de Nederlandse namen Jesper de Jong, Jelle Sels, Nederlands kampioen Gijs Brouwer en local hero Dax Donders op de deelnemerslijst.

‘Dit soort ITF-toernooien zijn in mijn ogen super belangrijk. Als oom van Jesper de Jong zie ik hoeveel hij er voor moet doen. Ik weet bijvoorbeeld hoe duur het reizen is. Als je heel Europa door moet voor dit soort toernooien dan ben je een vermogen kwijt. Daarom vind ik dat er nog wel 12 ITF-toernooien in Nederland zouden moeten zijn. Als je kijkt naar landen als Duitsland, Italië of Amerika zie je dat ze veel ITF-toernooien organiseren. Niet voor niets komen uit die landen de meeste spelers.’

Na de ITF World Tennis Tour Alkmaar begint eenzelfde internationaal toernooi in Den Haag. Vervolgens kunnen de vrouwen deelnemen aan het Amstelveen Women’s Open. Een week later komen de mannen in actie op de Van Mossel KIA Dutch Open in Amersfoort.

Maar eerst dus het ITF-toernooi in Alkmaar. Waar de profs niet alleen onderling de strijd aan gaan, maar ook onder het motto ‘de beste stuurlui staan aan wal’ op vrijdagavond worden uitgedaagd tijdens ‘Beat the Pro’.

‘Mensen kunnen zich aanmelden om tegen een prof te spelen. Dat doen we met clubs uit de omgeving. Zij kunnen een duo aanmelden dat het op vrijdagavond opneemt tegen de profs. Vaak zitten recreanten namelijk vanaf de kant commentaar te geven op een slechte bal van een speler. Nou dan gaan we dat die avond maar eens ondermijnen, haha’, besluit toernooidirecteur Op de Weegh met een vrolijke noot.

Meer informatie, uitslagen en speelschema's van de ITF World Tennis Tour Alkmaar vind je hier.

Livestreams aangeboden door de ITF vind je hier.