HK200208 0559

Nederland – China: Dit staat er op het spel

Vrijdag en zaterdag neemt het TeamNL Billie Jean King Cupteam het in ’s-Hertogenbosch op tegen China. Kiki Bertens, Arantxa Rus, Lesley Pattinama-Kerkhove en Demi Schuurs strijden op de aangelegde gravelbaan in de Maasspoort voor een plek in de Billie Jean King Cup Qualifiers ronde van 2022.

Nederland bezet de veertigste positie op de wereldranglijst. China staat vijf plekken lager. Captain Shuo Liu van China heeft (en dit mag u gerust twee keer lezen) Shuai Zhang (WTA-41), Saisai Zheng (WTA-49), Xiyu Wang (WTA-134), Xinyu Wang (WTA-146) en YiFan Xu (WTA-9, dubbelspel) mee naar Brabant genomen.

‘We moeten winnen om aansluiting te houden met de Wereldgroep’, laat TeamNL captain Paul Haarhuis via Zoom weten.

Nederland verloor vlak voor de coronacrisis met 3-2 van Wit-Rusland en liep daardoor plaatsing voor de Fed Cup Finals mis. Het hoofdevenement in Budapest kon vorig jaar uiteindelijk niet doorgaan en ook dit jaar gooit de pandemie roet in het eten. De play-offwedstrijd van Oranje tegen China in 2020 werd uitgesteld naar 16 en 17 april 2021.

De naam Fed Cup is ondertussen omgedoopt in Billie Jean King Cup. De winnaar komend weekeinde mag volgend jaar opnieuw een gooi doen naar plaatsing voor de Finals. Het verliezende land zakt naar Groep I van de Europese Zone.

Haarhuis zal daar volgend jaar sowieso niet bij zijn. De Eindhovenaar stopt als teamcaptain van de vrouwen om zich te focussen op de mannen. ‘Ik ben er niet mee bezig dat dit voor mij een afscheidswedstrijd wordt. Het belangrijkste is winst. Voor zowel de speelsters als de KNLTB en als tennisland is het van belang om bij de Wereldgroep te blijven. Maar natuurlijk wil ik ook met een overwinning afscheid nemen.’

Belangrijke troef voor een goed resultaat is Kiki Bertens. De Nederlandse nummer één maakte onlangs haar rentree, nadat ze vijf maanden geleden is geopereerd aan haar achillespees.

Drie wedstrijden op hardcourt gingen verloren en de overstap naar het grijze gravel van Charleston verliep niet goed. Bertens trok zich vlak voor de start van het WTA 500-toernooi terug. Toch gaat Haarhuis er van uit dat ze gewoon inzetbaar is. ‘Kiki is zoekende naar haar vorm, maar dat is logisch als je er zo lang uit bent geweest. Ze voelt zich in ieder geval op het gravel thuis en dat geeft haar vertrouwen.’

Naar verwachting spelen Bertens en Rus het enkelspel en zullen Zhang en Zheng de baan namens China betreden.

Het eerste enkelspel start vrijdag om 13.00 uur. Op zaterdag volgen vanaf 13.00 uur twee singles en indien nodig het dubbelspel.

De wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Tennis en op deze website.