Koolhof En Haase Missen Masters 1000 Titel Op Een Haar

Deze week in…2019: Haase en Koolhof missen op haar na Masters 1000-titel

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot 13 juli stil. Daarom blikken we op Tennis.nl tot die tijd elke maandag terug op Nederlandse prestaties bij een toernooi dat deze week gespeeld had moeten worden.

Eén punt waren Robin Haase en Wesley Koolhof af van het schrijven van geschiedenis door het Masters 1000-toernooi van Monte Carlo te winnen. In de dubbelfinale van 2019 tegen Nikola Mektic en Franko Skugor serveerde het Nederlandse duo bij 5-3 in de tweede set voor de titel, maar faalde helaas.

In de spannende derde set matchtiebreak startte Haase bij 9-8 de rally op voor een punt dat hen de titel zou moeten brengen, maar sloeg een forehand in het net. Skugor en Mektic kwamen niet veel later op matchpoint, doordat Koolhof in twee instanties de bal niet kon afmaken met een smash en sloegen direct toe: 6-7(3) 7-6(3) 11-9.

Het was natuurlijk al erg knap dat Haase en Koolhof zich naar de eindstrijd van het prestigieuze graveltoernooi in het prinsdom wisten te spelen, maar een eindzege zou een geweldige bekroning zijn geweest van hun topweek. Ze versloegen namelijk onder andere gerenommeerde koppels als Herbert/Mahut, Zeverev/Zverev, Albot/Basilashvili en Murray/Soares.

Het evenement op de Monte Carlo Country Club behoort tot één van de oudste toernooien ter wereld. De eerste editie werd al in 1897 georganiseerd.

Tom Okker is de enige Nederlander die er de enkelspeltitel wist te winnen. De Flying Dutchman was in de finale van 1969 te sterk voor John Newcombe. De Australiër zou vijf jaar later de nummer één van de wereld worden. Okker won in zijn loopbaan 28 enkelspeltitels, waarbij die van Monte Carlo de derde in de reeks was.

Meer Nederlands succes was er in het dubbelspel. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis waren zowel in 1995 als in 1998 de besten. Tussendoor pakte Jan Siemerink samen met zijn Zuid-Afrikaanse partner Ellis Ferreira in 1996 de hoofdprijs aan de Middellandse Zee.

Opvallend is dat de Rolex Monte Carlo Masters officieel helemaal niet in Monte Carlo worden gehouden. De tennisbanen liggen immers ten noorden van het stadsstaatje in het Franse Roquebrune-Cap-Martin.

Omdat het evenement als Masters 1000-toernooi veel te groot is voor de locatie was er een aantal jaar geleden sprake van dat het toernooi van de kalender zou verdwijnen. Maar de spelers lieten weten hier niet van gediend te zijn en tekenden protest aan. Afgesproken is dat sinds 2009 de spelers niet verplicht zijn aan dit Masters 1000-toernooi deel te nemen, waar dat bij de overige acht toernooien in deze categorie wel het geval is. In de praktijk blijkt dat veel spelers zich ondanks de soms hectische omgeving van het prinsdom zich gewoon inschrijven.

Wie anders dan Rafael Nadal is de grootste kampioen. Maar liefst elf keer was hij de beste. Van 2005 tot en met 2012 bleef de Spaanse gravelkoning acht edities op rij ongeslagen. In 2016, 2017 en 2018 toonde hij opnieuw zijn dominantie totdat Fabio Fognini vorig jaar de wedstrijd van zijn leven tegen Nadal speelde. De Italiaan sloeg zich in de halve finale in twee sets langs de beste gravelspeler aller tijden en pakte een dag later tegen Dusan Lajovic de titel, die hij helaas dit jaar niet kan verdedigen.

De Rolex Monte Carlo Masters 2020 is vanwege de coronacrisis afgelast.

Bekijk hier de tien mooiste punten van vorig jaar.