HK180530 0880

Voorbeschouwing herfsteditie Roland Garros

De blaadjes vallen van de bomen in het Bois de Boulogne en de regenonderbrekingen zullen op meer dan één hand te tellen zijn. Het gravel is traag en de ballen stuiteren lager dan gewend. De lege stoeltjes op het vernieuwde park zijn de enige aanwezigen langs de banen. Roland Garros start voor het eerst (en hopelijk laatst) in de herfst.

Grote afwezige in Parijs is het publiek, maar door de coronapandemie is ook titelverdedigster Ashleigh Barty thuis in Australië gebleven. Net als overigens haar landgenoot Nick Kyrgios. Andere toptienspeelsters die verstek laten gaan zijn US Openwinnares Naomi Osaka en Belinda Bencic.

Kiki Bertens is dit jaar als vijfde geplaatst bij het belangrijkste graveltoernooi van het jaar, maar door haar vorm van de laatste weken zal ze, in tegenstelling tot vorig jaar, niet tot de titelfavorieten worden gerekend. De mondiale nummer acht verloor haar beide wedstrijden die ze speelde na de gedwongen pauze van zes maanden. In zowel Rome als Straatsburg ging Bertens direct onderuit, maar toch gloort er perspectief in Parijs.

De loting op Roland Garros koppelde Bertens aan Katarina Zavatska. De twintigjarige speelster uit Oekraïne is terug te vinden op plaats 112 van de wereldranglijst. Roland Garros wordt pas haar tweede Grand Slamtoernooi waar ze aan de start verschijnt. Vorige maand verloor ze bij haar debuut op het hoogste podium in de eerste ronde van de US Open.

Bertens en Zavatska speelden nog niet eerder tegen elkaar. De Nederlandse nummer één is zonder twijfel de torenhoge favoriet in dit duel. Als Bertens deze partij wint dan treft ze Monica Puig of qualifier Sara Errani in de tweede ronde. Een goede mogelijkheid om in het toernooi te groeien voor Bertens, die in 2016 al eens de halve finale in Parijs haalde. De eerste geplaatste speelster die Bertens kan treffen is in de derde ronde de als 28ste ingeschaalde Svetlana Kuznetsova.

De enige andere landgenoot in het enkelspel is Arantxa Rus. Richel Hogenkamp, Indy de Vroome, Lesley Pattinama-Kerkhove, Bibiane Schoofs, Robin Haase, Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp sneuvelden allemaal in het kwalificatietoernooi.

De 29-jarige Rus (WTA-67) speelt graag op gravel en kruist in ronde één de degens met Clara Burel. De tien jaar jongere Française heeft een wildcard van de organisatie ontvangen. Dit toegangsbewijs heeft ze ook wel nodig, want met haar ranking van 415 kwam ze niet in de buurt van een plek in het hoofdschema of kwalificatietoernooi. Burel maakt in Parijs haar tweede opwachting in een Grand Slam. Vorig jaar verloor ze de openingsronde van de Australian Open.

De beste prestatie van Rus op Roland Garros is het bereiken van de vierde ronde in 2012. Ook wist ze de spotlight van de wereldpers op zich gericht toen ze in 2011 in de tweede ronde Kim Clijsters versloeg. De Belgische was op dat moment de nummer twee van de wereld.

De winnares van de partij tussen Rus en Burel treft in de volgende ronde drievoudig Grand Slamkampioene Angelique Kerber of Kaja Juvan.

Alle wedstrijden van Roland Garros zijn te bekijken via de Eurosport Player. Eurosport en Eurosport 2 zenden de wedstrijden live op televisie uit.

Meer informatie, uitslagen en planning is te vinden op de website van Roland Garros.

Voor de uitslagen van de Nederlanders in zowel het enkel-  als dubbelspel volg dan ook het twitteraccount van de KNLTB.