Tallon Griekspoor

Griekspoor onderuit in challengerfinale

Het is Tallon Griekspoor niet gelukt om het challengertoernooi van Praag op zijn naam te schrijven. In de finale was hij met 6-4 7-6(6) niet opgewassen tegen Aslan Karatsev.

De start van Griekspoor was niet goed. Hij leverde direct zijn eerste servicegame in en bleef daardoor telkens achter op het scorebord. Karatsev, die vorige week ook een eindstrijd speelde in Praag en verloor van Stan Wawrinka, serveerde de openingsset met 6-4 uit.

Het tweede bedrijf ging tot aan het einde gelijk op. Op 2-2 was het de 26-jarige Karatsev die de eerste tik uitdeelde door de opslaggame van zijn één jaar jongere tegenstander af te snoepen. Griekspoor pareerde die achterstand echter direct. Een tiebreak moest de beslissing brengen.

Ook daarin deden de spelers weinig voor elkaar onder. Het eerste matchpoint voor de Rus op 6-5 werd door Griekspoor weggeserveerd. Een punt later stond Karatsev opnieuw op matchpoint, maar nu op eigen service. Een forehand op de baseline was te machtig voor Griekspoor, waardoor de tiebreak met 8-6 en daarmee de winst een feit was voor Karatsev.

Toch kan Griekspoor terugkijken op een succesvolle week. Hij speelde in Praag zijn vierde challengerfinale in zijn loopbaan. Twee keer was hij de beste (Tampere 2018 en Banja Luka 2019).

Op de nieuwe wereldranglijst die maandag verschijnt bereikt Griekspoor zijn persoonlijk hoogste positie. De Noord-Hollander zal een sprong van 23 plekken maken en landen op plaats 150. Hiermee gaat hij Robin Haase voorbij als hoogst geplaatste Nederlander op de ATP-ranking.