Jesper De Jong NK 2

NK Tennis: nabeschouwing speeldag 3

Donderdag was kwartfinaledag bij de NK Tennis in Amstelveen. Op papier was de confrontatie tussen Robin Haase en Jesper de Jong de wedstrijd van de dag. Op het gravel van het intieme centre court maakten de spelers de verwachtingen waar en zorgden voor een prachtig gevecht met een verrassende afloop.

De twintigjarige De Jong is een belofte voor de toekomst. De huidige nummer zeven van Nederland behoort tot de nieuwe generatie spelers die aan de deur van de gevestigde orde klopt. Op het centre court van het NTC liet De Jong zien te beschikken over uitstekend voetenwerk en een allround spel. Ook met de mentale weerbaarheid zat het in zijn kwartfinale tegen de als eerste geplaatste Haase goed. Na het verlies van de openingsset met 6-4 bleef hij in de tiebreak van de tweede set kalm en geconcentreerd (7-5 winst van de tiebreak). Na breakpunten in de beginfase van de beslissende set te hebben weggewerkt, plaatste De Jong zelf de eerste servicebreak. Waarmee hij tevens het verzet van zijn 13 jaar oudere tegenstander brak en de partij met 4-6 7-6(5) 6-2 won.

‘Dit is de mooiste overwinning in mijn carrière tot nu toe. Haase is een grote naam in het tennis. Ik was vroeger ballenjongen bij wedstrijden van hem en om dan op dit podium hem verslaan is geweldig’, sprak de verrassende winnaar na afloop die in de halve finale Tim van Rijthoven treft.

Lees hier het interview met Jesper de Jong.

Van Rijthoven rekende in zijn kwartfinale af met qualifier Sem Verbeek. De Brabander zette na het verlies van de openingsset een tandje bij en bereikte middels 4-6 6-0 6-1 de laatste vier.

De overwinning van De Jong op Haase was niet de enige verrassing op de hoofdbaan in Amstelveen. Nummer drie Tallon Griekspoor ging, tegen de verwachting in, onderuit tegen Gijs Brouwer. De linkshandige Brouwer kwam na een set achterstand knap terug: 1-6 7-5 6-3.

Jelle Sels, die in de openingsronde afrekende met nummer twee van de plaatsing Botic van de Zandschulp, had het vooral in het begin lastig met Bart Stevens. De qualifier kwam als beste uit de startblokken en pakte de eerste set met 6-2. Sels bleef zoals wel vaker ijzig kalm en repareerde de achterstand met 6-3 om vervolgens de beslissende set met 6-2 naar zich toe te trekken.

Sels en Brouwer nemen het vrijdag tegen elkaar op voor een plek in de finale.

Vrouwen
In het vrouwenenkelspel vielen bijna alle zeges de kant op van de hoogstgeplaatste speelsters. Al zag nummer één Richel Hogenkamp tot haar schrik Lian Tran, bij een stand van 6-2 2-0 in het voordeel van Hogenkamp, op het gravel vallen. Tran kreeg een flauwte op het moment dat ze zelf moest serveren. Verder spelen bleek onmogelijk. Gelukkig verliet ze na enkele minuten zelfstandig de baan.

Hogenkamp neemt het in de halve finale op tegen Eva Vedder. In de eerste partij op het centre court was de nummer 12 van Nederland met 6-2 6-3 te sterk voor Lexie Stevens.

De andere halve finale gaat tussen Arianne Hartono en Bente Spee. De als vierde ingeschaalde Hartono versloeg haar dubbelpartner Suzan Lamens met 5-7 6-0 6-4. ‘Deze wedstrijd kun je het beste vergelijken met een achtbaan’, zei Hartono, die een voorsprong van 4-1 in de laatste set nog bijna uit handen gaf, met een glimlach achteraf.

Spee, die door haar nationale juniorentitel tot en met 18 jaar een wildcard verdiende voor de NK Tennis, is al 14 sets op rij ongeslagen. Met overmacht schreef ze vorige week de NJK in de hoogste leeftijdscategorie op haar naam en ook bij de volwassenen bleef ze in haar twee partijen zonder setverlies. Dit keer was het Stephanie Visscher die met 6-4 6-1 aan de zegekar werd gebonden.

Dubbelspel
De halve finales in het dubbelspel zijn ook bekend. Het duo Haase/Deckers rekende in twee tiebreaks af met Verbeek en Mats Hermans. Haase en de zoon van Richard Krajicek treffen in de strijd om de finale het als eerste geplaatste koppel Arends/Pel, dat met 7-5 6-2 won van Ryan Nijboer en Van Rijthoven.

De andere halve finale gaat tussen Griekspoor/Van de Zandschulp en De Jong/Stevens.

Sem Wensveen en Dominique Karregat maakten hun plaatsing als toernooifavorieten in het vrouwendubbelspel niet waar. Het als eerste geplaatste duo verloor met tweemaal 6-4 van Hogenkamp en Quirine Lemoine. Spee en Melissa Boyden bereikten eerder al de halve eindstrijd en zijn de tegenstanders van Hogenkamp en Lemoine.

Hartono/Lamens en Vedder/Visscher strijden onderin het schema voor een plek in de finale.

Bekijk hier het programma, planning en uitslagen van de NK Tennis.