Adrianne hartono tennisnet

Hartono: ‘Mijn bachelor psychologie geeft me rust bij het tennis’

In samenwerking met TENNiS Magazine plaatsen we elke vrijdag een gedeelte van een interview uit het magazine met een persoon uit de Nederlandse tenniswereld. Deze keer met Arianne Hartono.

Anders dan anderen. Zo mag je Arianne Hartono wel omschrijven. De 24-jarige Meppelse bewandelt een afwijkende weg richting tennisroem en heeft ook nog eens deelname aan het Olympische toernooi als ultieme droom. Daar waar anderen meteen aan de geijkte Grand Slamtoernooien denken, wil Hartono namens Nederland schitteren op het Olympische podium van Tokio.

Los van haar bijzondere aspiraties is de speelster met Indonesische roots een verfrissende verschijning in een sport, waarin het begrip tunnelvisie nogal eens opgeld doet. Zo niet bij Arianne Hartono. Nadat ze Nederlands jeugdkampioene werd in de hoogste leeftijdscategorie (tot 18 jaar) besloot zij een avontuur aan te gaan in de Verenigde Staten door studie en (college)tennis te combineren. Gelouterd keerde zij in het voorjaar van 2018 uit het land van de onbegrensde mogelijkheden terug.

Want het verblijf aan de Universiteit van Mississippi leidde tot een geslaagde studie psychologie en op tennisgebied behaalde zij het hoogst haalbare op collegeniveau: de NCAA-kroon. Een competitie waaraan duizenden studenten beginnen en die culmineert in een evenement met de top-64 speelsters. Hartono greep overtuigend de titel waarmee zij de eerste speelster van de Universiteit van Mississippi werd die dat bereikte en tevens pas de tweede niet-Amerikaanse. De National Collegiate Athletic Association (NCAA) riep haar bovendien uit tot tennisster van het jaar. Ze werd daarvoor uitbundig gehuldigd. Dat deden de Amerikanen later nog eens dunnetjes over toen Hartono met andere studentenkampioenen in een football stadium gevuld met 60.000 toeschouwers in het zonnetje werd gezet.

Ver voordat ze uiteindelijk de stap nam om daadwerkelijk huis en haard in Meppel te verlaten zat een Amerikaans avontuur al in haar hoofd. ‘De keuze was niet makkelijk. Of de overstap maken van de junioren naar professioneel tennis of naar Amerika gaan en een combinatie te doen van sport en studie. Ik wilde me ook als mens verder ontwikkelen. Dat heeft de doorslag gegeven bij mijn besluit, dat op de ratio, maar ook op gevoel gebaseerd is geweest.’

De achterliggende reden van de grote oversteek was ook dat Hartono voor zichzelf een plan B wilde hebben. ‘Mocht proftennis niet lukken dan zou ik in elk geval kunnen terugvallen op een studie. Dat ik nu mijn bachelor psychologie heb gehaald, geeft me ook rust bij het tennis.’

Ook over de studierichting had zij al nagedacht. Psychologie boeide haar en zeker in de tennissport is de psyche van grote invloed. Wat haar aanspreekt is hoe het brein en de persoonlijkheid de acties van de mens beïnvloeden. ‘Dat kan me hopelijk helpen in mijn tenniscarrière. Ik heb er sowieso al veel aan gehad in Amerika. Ik kon beter de balans vinden tussen sporten en studeren en wanneer ik bijvoorbeeld welke prioriteiten moest stellen.’ Dat Hartono cum laude afstudeerde geeft aan dat de keuze voor een pyschologiestudie de juiste is geweest.

Paul Haarhuis bewandelde min of meer dezelfde weg als Hartono. Ook de wereldkampioen dubbel van weleer en momenteel bondscoach bij de KNLTB koos voor een vierjarig verblijf in de Verenigde Staten en hij kwam gelouterd terug. ‘Haarhuis zei toen ik het hem vertelde dat ik in de VS een leuke tijd zou krijgen. En dat ik er bovendien veel zou leren en niet alleen op tennisgebied. Zijn woorden hebben mij destijds extra gemotiveerd om het avontuur aan te gaan.’

Qua motivatie hoeft niemand te twijfelen aan Hartono. De ambitie spat van haar af en ze zal eerder moeten worden afgeremd dan gepusht. Het niveau in Europa is volgens haar vergelijkbaar met wat zij in Amerika tijdens haar collegetijd tegenkwam. ‘Het gaat wel harder dan voordat ik vertrok. Het niveau is in de breedte erg hoog. Fysiek zijn de meiden eerder ontwikkeld. Als je kijkt naar meiden die nu 18 zijn dan zijn zij verder dan toen ik zo oud was. Die ontwikkeling kun je niet stoppen. Die gaat gewoon door.’

Waar volgens Hartono de winst te halen is, is op mentaal gebied. ‘Het is niet alleen boem, boem, boem, knalhard slaan. Soms moet je proberen te ontregelen. Als je jonger bent wil je vaak zo hard mogelijk slaan. Je leert vanzelf dat tennis meer is dan dat. Je moet een plan B hebben, maar dat moet je ook kunnen uitvoeren. Dat inzicht en die slimheid krijg je als je veel wedstrijden speelt.’

Wil je het hele interview lezen ga dan naar de site van TENNiS Magazine en kies voor een abonnement of los nummer.

Het interview met Arianne Hartono is gemaakt door Jon Visbeen.