KNLTB Vlag wapperen wind

Jonge talenten steeds serieuzer in Meppel; 'het is nu puur een kwestie van wedstrijden spelen en trainen'

In Meppel en Den Haag strijkt het juniorencircuit neer voor de twee volgende internationale toernooien op Nederlandse bodem. Op de Meppel Storks Cup heeft de toernooidirecteur de jonge tennistalenten de laatste jaren steeds serieuzer zien worden. Voor gezellige uitjes buiten de wedstrijden om is geen animo meer.

Dat het er op de ITF 4 Leeuwenbergh in Leidschendam/Den Haag serieus aan toe gaat mag geen verrassing heten aangezien het hier in veel gevallen gaat om spelers die op het punt staan de stap naar het (professionele) seniorentennis te maken. In Meppel (Tennis Europe 3) ziet Adri van der Meulen de nog jongere tennissers, tot en met veertien jaar, echter ook steeds zakelijker worden. De toernooidirecteur zit al sinds de start van het evenement, achttien jaren geleden, in de toernooicommissie en zal dit jaar voor het eerst geen uitje plannen.

Naast het tennis hadden we vaak nog wat leuke activiteiten, maar dat is niet meer. Het is nu puur een kwestie van wedstrijden spelen en trainen. De coaches staan er ook niet om te springen als wij een avondje met die kinderen weg zouden gaan. We hebben ze meegenomen naar Giethoorn, naar pannenkoekenrestaurants, hebben pitch-and-putt golf met ze gedaan, maar de afgelopen twee, drie jaren is dat telkens gecanceld. Daar was geen belangstelling meer voor. Voor de organisatie is het daardoor wel makkelijker geworden, stelt Van der Meulen, die voor de laatste keer als toernooidirecteur optreedt. Door privé omstandigheden ben ik genoodzaakt ermee te stoppen.

'1001 vragen'

Met Van der Meulen stappen meerdere leden van de toernooicommissie op. Aan gastheer MLTC (Meppeler Lawn Tennis Club) de taak om vervangers te vinden. Van der Meulen nam zes, zeven jaren geleden de verantwoordelijkheid op zich omdat er niemand anders was die het wilde doen. Er komt veel op je af. In de week voorafgaand aan het toernooi staat de telefoon geen moment stil. Omdat het een categorie 3-toernooi is weten veel ouders niet altijd van de hoed en de rand. Je krijgt 1001 vragen in de voorbereiding. We organiseren het natuurlijk in samenwerking met de KNLTB maar voor vragen moet je toch al gauw bij de toernooiorganisatie zijn. Uit alle werelddelen krijg ik mensen aan de lijn.

Op het moment dat het toernooi van start gaat is hij dagelijks van half acht tot een uur of zes, zeven aanwezig, als aanspreekpunt/vraagbaak met name. De hoofdscheidsrechter is in principe verantwoordelijk, maar dat gaat eigenlijk altijd in overleg met de toernooidirecteur. Je moet dus wel iemand hebben die bereid is om constant aanwezig te zijn. Het valt niet mee om die vrijwilligers te krijgen.

Vijfde week op rij

De tenniszomer is in volle gang met opeenvolgende toernooien in het Futurecircuit, de junioren en de seniors 35+. Voor de Nederlandse junioren is het de vijfde week op rij dat zij zich in eigen land kunnen meten met hun internationale leeftijdsgenoten (-14 jaar in Meppel en -18 jaar in Den Haag).

Onder meer de Nederlanders Guy den Ouden, Frank Jonker, Anouck Vrancken Peeters en Bente Spee doen op de ITF 4 Leeuwenbergh een gooi naar de titel in het enkel- en dubbelspel. Den Ouden en Jonker kwamen vorige maand op de ITF 3 Leeuwenbergh (één niveautje hoger) niet door de eerste ronde. Spee sloeg zich door de kwalificaties en verloor in de tweede ronde van het hoofdschema.

Klik hier voor meer informatie over de ITF 4 Leeuwenbergh op de website van de ITF.

In Meppel komt de top drie van de plaatsingslijst bij de jongens uit Nederland: Kyvan Rietkerk, Abel Forger en Mavydas Balciunas. Isis Louise van den Broek voert de plaatsingslijst aan bij de meisjes. Van den Broek haalde vorige week op de Amjoy Cup in Eindhoven de finale van het enkelspel -14 jaar. In het dubbelspel greep ze de titel en dat was al haar derde (internationale) toernooizege van 2019. Eerder dit jaar veroverde ze met Sarah van Emst al twee titels in het dubbelspel -16 jaar.

Klik hier voor meer informatie over de Meppel Storks Cup (Tennis Europe 3) op de website van Tennis Europe.