KNLTB Vlag wapperen wind

Juniorentennis in Amsterdam en Eindhoven; toernooidirecteur Amjoy Cup droomt groot

"

De Amjoy Cup in Eindhoven en de Hugo Ekker Tennis Academy Cup in Amsterdam stonden vorig jaar voor het eerst op het programma en beleven komende week (24-30 juni) hun tweede editie. Toernooidirecteur van de Amjoy Cup Wim van den Hurk heeft grootse, veelbelovende plannen. ""Uitgroeien naar een Future, Challenger en dan ATP/WTA-toernooi.""

"

De man die we kennen uit het honkbal, onder meer als vader van honkbalinternational Rick van den Hurk en als voorzitter van de Europese honkbalbond EAPB (European Association of Professional Baseball), begon vorig jaar met een Tennis Europe 2-toernooi voor spelers tot en met twaalf jaar en heeft dat voor deze editie uitgebreid met een TE1 U14 en een ITF U18-rolstoeltennistoernooi. Vorig jaar hadden we het eerste internationale U12-toernooi in Nederland. We hadden dus geen referentiekader, maar al doende leert men. Het is goed gegaan, iedereen was er enthousiast over. Daarom hebben we het voor dit jaar uitgebreid. En zo willen we dat in de loop der jaren gaan uitbouwen.

Van den Hurk droomt groot. Binnen vijf jaar wil hij de Amjoy Cup laten uitgroeien tot een Future, een Challenger en vervolgens een ATP/WTA-toernooi. Volgend jaar komt er een ITF (junioren tot en met 18 jaar, red.) bij, het jaar daarop een Future/Challenger en het jaar daarop een ATP/WTA. Dat zijn de dromen die ik heb. Als je uit de topsport komt leg je de lat nu eenmaal hoog, dus vandaar die droom, verklaart Van den Hurk zijn gedrevenheid om het toernooi op de kaart te zetten.

Naast het reguliere programma is er rondom het toernooi het nodige te doen voor mensen met een beperking. In de aanloop naar het evenement zijn er projecten voor rolstoeltennis en g-tennis samen met Brabantse scholen. In samenwerking met de Esther Vergeer Foundation is er op woensdagmiddag 26 juni van 15.00 uur tot 17.00 uur een clinic rolstoeltennis.

Er wordt gespeeld op de locaties David Lloyd Eindhoven in Veldhoven, in het bezit van tien gravelbanen en zeven indoorbanen, en bij ELTV in Eindhoven. Op maandag, dinsdag en woensdag worden er bij ELTV (zeven gravelbanen) wedstrijden gespeeld van het U12-toernooi.

Kijk voor meer informatie op www.amjoycup.com. Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de Amjoy Cup U12 powered bij Audi en hier voor de Amjoy Cup U14 powered bij David Lloyd.

Hugo Ekker Tennis Academy Cup

Op het tennispark van ALTC Buitenveldert in Amsterdam organiseert de Hugo Ekker Tennis Academy een Tennis Europe 3-toernooi voor spelers tot en met zestien jaar. De oud-prof die samenwerkte met Miriam Oremans, Arantxa Rus en Raemon Sluiter en bij Jong Oranje met Thiemo de Bakker, Igor Sijsling en Kiki Bertens had door zijn jarenlange werk als (jeugd)trainer al een goed beeld van de wensen en behoeften van de spelers en trainers.

Het was vorig jaar de eerste keer dat ik zo'n toernooi heb georganiseerd, maar ik had al wel honderden van dat soort toernooien bezocht. Ik weet wel wat spelers graag willen, wat coaches willen. Ik heb ook heel veel andere toernooien georganiseerd, open toernooien en jeugdtoernooien, zegt Ekker. Maar er komt wel veel kijken bij zo'n Tennis Europe-toernooi. Je moet zorgen voor voldoende tennisbanen, het tennispark aankleden. Je bent aan veel regeltjes gebonden: we hebben een referee van de tennisbond en een toezichthouder van de bond. Dat is allemaal verplicht, daar moet je ook de onkosten voor betalen.

Het zijn zaken die inmiddels allemaal geregeld zijn. Tijdens de toernooiweek vliegt Ekker op tennispark Buitenveldert van hot naar her, in dienst van de spelers en hun coaches. Zorgen dat de spelers het naar de zin hebben, dat ze hun rackets kunnen bespannen, dat er een fysio aanwezig is, een dokter, dat het restaurant goede sportmaaltijden serveert, de trainers helpen met het vinden van een trainingsbaan en andere faciliteiten, somt Ekker op.

Plannen om door te groeien naar een TE 2 of TE1-toernooi heeft Ekker niet. Je bent toch afhankelijk van de KNLTB en van Tennis Europe of de ITF. Ekker wil wel graag een internationaal toernooi behouden. Voor de spelers op mijn academy vind ik dat belangrijk. Dat ze zien dat ze daaraan mee kunnen doen, maar ook dat ze ernaar kijken en er door geïnspireerd raken. Dat vind ik het eigenlijk het belangrijkste.

Bij Buitenveldert is er volgende week naast het juniorentoernooi een open toernooi (voor senioren). Dat is ook leuk voor die kinderen, want dat zijn er wat meer toeschouwers.

Kijk voor meer informatie op www.hugoekkertennisacademy.com en klik hier voor speelschema's en uitslagen.