KNLTB Vlag wapperen wind

Finaleplaats voor landgenotes -16 jaar op Tennis Europe Winter Cups

De Nederlandse meisjes tot en met zestien jaar hebben de finaleronde bereikt van de Tennis Europe Winter Cups, het Europese indoor-landentoernooi voor junioren. Van 15 tot en met 17 februari strijdt Oranje met zeven andere landen in het Franse Brest om de hoofdprijs in hun leeftijdscategorie.

In Karlskrona, Zweden, wist het team onder leiding van Marcel Vos de voorronde te winnen. Door het bereiken van de finale in het veld van acht landen, verzekerde Nederland zich al van een plaats in de eindronde. In die finale werd Polen met 2-1 verslagen door de formatie bestaande uit Bente Spee, Melissa Boyden (FOTO) en Anouck Vrancken Peeters. Na de enkelspelen stond het gelijk. Melissa versloeg Amelia Kopel met 4-6, 6-4, 6-1. Anouck moest buigen voor Rozalia Gruszczynska: 7-6 (3), 6-4. Het beslissende dubbelspel werd met 6-2, 6-0 een prooi voor Melissa en Bente.

Op weg naar de finale rekende Nederland af met Zweden en Tsjechië. Het Nederlandse Davis Cupteam was afgelopen weekeinde ook te sterk voor Tsjechië.

Melissa (15) kwam vorig jaar ook al in actie bij de meisjes -16 toen dat team strandde in de voorronde in Bergen op Zoom. Toen speelde ze nog samen met Eniek van den Broek en Kim Hansen. Op de Summer Cups bestond het team al uit Melissa, Bente en Anouck. Zij eindigden toen als vierde in de voorronde.

Dit drietal doet van 15 tot en met 17 februari een gooi naar de hoofdprijs op de finaleronde in Brest, samen met formaties uit Polen, Duitsland, Rusland, Italië, Servië, Wit-Rusland en Oekraïne.

Succesvolle lichting

In 2015 was er ook een succesvolle Nederlandse lichting bij de meisjes -16. Isolde de Jong, Merel Hoedt en Suzan Lamens sloegen zich toen naar de finaleronde. Hoedt en Lamens hebben inmiddels ook al wat succesjes geboekt op de ITF-tour bij de senioren.

Nederlandse teams op Winter Cups

De overige Nederlandse teams die afgelopen weekeinde in actie kwamen wisten zich niet te plaatsen voor de finales. Brian Bozemoj, Daan van Dijk en Mike Wassermann strandden in Cholet, Frankrijk, bij de jongens tot en met zestien jaar.

Rose Marie Nijkamp, Nina Kwakman en Isis Louise van den Broek kwamen in het Bulgaarse Plovdiv één zege tekort voor een finaleplaats bij de meisjes -14.

In de Friese hoofdstad Leeuwarden gold dit eveneens voor het team van Alex Reijnders, bestaande uit Manvydas Balciunas, Abel Forger en Kyvan Rietkerk. Zij verloren op de tapijtbanen van LTV De Bontekoe de halve eindstrijd van Rusland om vervolgens de strijd om de derde plaats van Wit-Rusland te winnen.

Klik hier voor een overzicht van alle uitslagen op de website van Tennis Europe.