KNLTB Vlag wapperen wind

Nederlands team in de startblokken voor Winter Cups

Talentvolle jeugdtennissers zijn neergestreken in Leeuwarden. Op de banen van LTV de Bontekoe wordt door jongens tot en met veertien jaar een kwalificatietoernooi voor de Tennis Europe Winter Cups by Head afgewerkt. Alex Reijnders blikt vooruit.

Nederland is een van de acht landen die actief is in Leeuwarden. Ook jeugdige tennissers uit Israël, Moldavië, Wit-Rusland, Estland, Roemenië, Rusland, Servië, Turkije strijden in teamverband om een finaleplaats. De winnaar van het toernooi plaatst zich voor de finaleronde.

''We behoren niet tot de favorieten, maar we worden ook zeker niet weggeslagen'', zegt coach Alex Reijnders. Nederland speelt vrijdag 1 februari eerst tegen Servië. ''Het enthousiasme is groot. Ze zijn bevoorrecht om voor hun land uit te komen. En ze zijn gemotiveerd. Je moet de jongens eerder afremmen dan motiveren. Dat is voor een coach altijd leuk.''

Het Nederlands team bestaat uit Abel Forger, Manvydas Balciunas en Kyvan Rietkerk, die voor het eerst in actie komt op een Winter Cup. Forger en Balciunas hebben die ervaring al, zo speelde Balciunas ook al in de Summer Cups. ''Het gaat ook om het groepsgebeuren, dat stimuleren we. De jongens kunnen dan van elkaar leren. En hoe is het om voor je land te spelen, dat brengt ook druk met zich mee. Dat vinden ze toch spannend.''

Tapijt

De wedstrijden worden afgewerkt op tapijt. ''Dat is wel even iets anders. Je ziet nu dat wedstrijden voornamelijk nog op twee ondergronden afgewerkt worden. Outdoor op gravel en indoor is het traag hardcourt. Op tapijt spelen is echt ander tennis. Ik ben benieuwd hoe ze zich daar op aanpassen.''

Reijnders is blij dat het toernooi in Nederland is neergestreken. ''We proberen rond zo’n toernooi wat meer reuring te veroorzaken. Dat trainers hier bijvoorbeeld kunnen komen kijken, die nodigen we dan uit. Dan zien ze hopelijk mooi tennis. En je doet contacten op met andere trainers.''

De wedstrijden op de banen van LTV de Bontekoe in Leeuwarden beginnen vrijdag vanaf 10.30 uur. Bekijk hier het speelschema voor vrijdag 1 februari.