Lesley service

Nederland na eerste speeldag op achterstand tegen Frankrijk

Het TeamNL Billie Jean King Cupteam neemt het in en tegen Frankrijk op.

Op de indoorbaan in de Noord-Franse kustplaats Le Portel is de inzet plaatsing voor de Qualifiers ronde van de Billie Jean King Cup 2023.

Na de eerste speeldag kijkt Oranje onder leiding van Elise Tamaëla tegen een 2-0 achterstand aan. Zowel Lesley Pattinama-Kerkhove als Suzan Lamens kon niet stunten tegen hun hoger geplaatste tegenstander.

Na de volksliederen werd het aangelegde centre court in de goed gevulde basketbalhal vrijgemaakt voor Pattinama-Kerkhove en Alize Cornet. Het was de 32-jarige speelster uit Nice die uit de startblokken schoot en met variatie tussen agressief baselinespel en goed geplaatste dropshots op een 3-0 voorsprong kwam.

Cornet behield het gat van drie games tot aan 5-2. Pattinama-Kerkhove zorgde middels een dubbele fout voor een setpunt in haar eigen opslaggame voor haar tegenstandster, die direct toesloeg en de openingsset met 6-2 pakte.

De eerste drie games van de tweede set waren een kopie van het eerste bedrijf. Cornet brak de servicegame van - bij afwezigheid van Arantxa Rus – de 31-jarige kopvrouw van Oranje en serveerde zich naar 3-0.

De Franse captain Julien Benneteau kon rustig achterover zitten en zag zijn speelster uitlopen naar 4-0 en leek de winst van de eerste partij een kwestie van tijd.

Veel tijd ging er niet overheen. Na in totaal een uur spelen stond de eindstand van 6-2 6-0 in het voordeel van Cornet op het scorebord.

Duel der debutanten
Voor Suzan Lamens de zware taak om Nederland naast Frankrijk te zetten. De debutante uit Rotterdam zag Diane Parry aan de overkant van het net verschijnen en niet Caroline Garcia. De nummer vier van de wereld werd een uur voor de start van de ontmoeting niet fit verklaard en vervangen door de mondiale nummer 76.

Parry, die net als Lamens haar debuut maakte, begon met serveren maar het was Lamens die als eerste op het scorebord verscheen. De 23-jarige Nederlandse zette met sterk baseline haar tegenstandster onder druk en pakte een 2-0 voorsprong.

Lang kon Lamens niet genieten van haar leiding. Onder andere door drie dubbele fouten liet ze Parry langszij komen. De twintigjarige speelster uit Nice tankte vertrouwen en nam steeds vaker het initiatief in de slagenwisseling.

De spannende openingsset moest uiteindelijk in de tiebreak worden beslist. Lamens vond direct haar beste spel met drie punten op rij. Op 6-4 miste ze een setpunt, maar op het tweede was het wel raak en won ze de tiebreak met 7-5.

Het goede gevoel van de setwinst was als sneeuw voor de zon verdwenen, doordat Parry de eerste opslaggame van Lamens afpakte. De Française behield het voordeel en had in rap tempo de tweede set met 6-2 te pakken.

Na een toiletpauze begonnen beide speelsters met frisse moed aan de beslissende set. Vier games ging het gelijk op, totdat Parry de eerste tik uitdeelde door haar returngame te winnen en zich naar 4-2 serveerde.

Lamens bleef vechten en voorkwam op 5-4 dat Parry zich naar de winst serveerde. Het momentum was gedraaid en lag bij Lamens, die haar opslaggame richting 6-5 won, maar in de volgende game een wedstrijdpunt niet kon benutten, waardoor opnieuw een tiebreak moest worden gespeeld.

Parry bleef daarin het koelbloedigst en speelde zich ondersteund door het thuispubliek met 6-7(5) 6-2 7-6(3) naar de belangrijke overwinning.

Vervolg
Zaterdag wordt de interland hervat en begint de eerste wedstrijd om 13.30 uur. Er worden op deze laatste speeldag twee singles en één dubbel gespeeld. Het team dat als eerste drie partijen heeft gewonnen is de winnaar.

Alle wedstrijden zijn live te volgen via Ziggo Sport en via een livestream op deze website.

Uitslagen en interviews volg je via de social media kanalen van de KNLTB.