MFLibema Open 2022 dinsdag 7 juniDSC03079

Loting kwalificatietoernooi US Open (geüpdatet 27/08)

De US Open staat op punt van beginnen. Vanaf maandag 29 augustus start het hoofdtoernooi van het laatste Grand Slamtoernooi van het seizoen.

Voordat alle namen in het hoofdschema bekend zijn, wordt op Flushing Meadows vanaf dinsdag het kwalificatietoernooi afgewerkt. Gijs Brouwer, Jesper de Jong, Suzan Lamens, Arianne Hartono en Lesley Pattinama-Kerkhove zijn deze week de Nederlandse troeven in New York.

De loting is als volgt:

R3 Gijs Brouwer - Paul Jubb 7-6(3) 2-6 6-3
Gijs Brouwer is dichtbij zijn eerste deelname aan het hoofdtoernooi van een Grand Slam. In de laatste kwalificatieronde staat hij tegenover Paul Jubb. De Brit is de mondiale nummer 203, maar speelde wel al twee keer op Wimbledon. Dit jaar maakte hij het latere finalist Nick Kyrgios in de eerste ronde knap lastig. Hij dwong de Australiër tot een spannende vijfsetter. De 26-jarige Brouwer trof zijn vier jaar jongere tegenstander nog niet eerder.

R2 Gijs Brouwer - Facundo Mena 7-5 6-1
In ronde twee kruist Brouwer de degens met Facuno Mena. De 29-jarige Argentijn is de huidige nummer 133 van de wereld en als 27ste geplaatst. Mena rekende in de eerste ronde af met Alexander Shevchenko. Net als Brouwer wist Mena ook nog nooit door te dringen tot de finale van een kwalificatietoernooi op een Grand Slam. Het wordt hun eerste ontmoeting.

R1 Gijs Brouwer – Gastao Elias 7-6(4) 6-2
De in Amerika geboren Gijs Brouwer opent zijn deelname in New York tegen Gastao Elias. De Nederlands kampioen van 2020 en de 31-jarige Portugees troffen elkaar nog niet eerder op de tour. De linkshandige Brouwer staat op dit moment twee plekken boven zijn beste ranking van 182. Elias reikte al eens tot de top100. In 2016 was hij de nummer 57 van de wereld.

R3 Jesper de Jong - Federico Delbonis 7-6(4) 1-6 4-6
Om voor het eerst in zijn loopbaan zijn naam terug te zien in het hoofdschema van een Grand Slamtoernooi dient Jesper de Jong nog een kwalificatieronde te winnen. De ervaren Federico Delbonis is daarin zijn tegenstander. De Argentijn met een huizenhoge opgooi voor zijn service speelde al zeven keer mee op de US Open. Alleen in 2014 en 2016 wist hij de tweede ronde te bereiken. Dat jaar reikte hij ook tot de 33ste positie op de wereldranglijst. De 22-jarige De Jong en de 31-jarige lefty troffen elkaar nog niet eerder.

R2 Jesper de Jong - Altug Celikbelik 6-2 7-5
Om de finale van het kwalificatietoernooi te halen, moet Jesper de Jong in de tweede ronde zien af te rekenen met Altug Celikbelik. En dat is een zware kluif, want de 25-jarige Turk heeft de twee eerdere ontmoetingen vorig jaar in straight sets gewonnen. Beide overwinningen behaalde hij ook nog eens op hardcourt. Vorig jaar sneuvelde Celikbelik in de eerste kwalificatieronde in New York.

R1 Jesper de Jong – Antoine Escoffier 7-6(4) 6-1
Jesper de Jong is in de eerste ronde gekoppeld aan de onbekende Antoine Escoffier. De 30-jarige Fransman bivakkeert rond de tweehonderdste plek op de wereldranglijst en wist nog nooit een wedstrijd in de kwalificaties van een Grand Slamtoernooi te winnen. De Jong was eerder dit jaar op de Australian Open dichtbij kwalificatie, maar strandde in de laatste ronde. Voor de 22-jarige Noord-Hollander wordt het zijn tweede optreden in The Big Apple.

R3 Lesley Pattinama-Kerkhove - Ashlyn Krueger 5-7 3-6
In het laatste duel om een ticket voor het hoofdschema treft Lesley Pattinama-Kerkhove de 18-jarige Ashlyn Krueger. De Amerikaanse tiener maakte vorig jaar op de US Open haar debuut in een Grand Slamtoernooi. Winnen deed ze niet. Krueger staat op de 244ste plek op de wereldranglijst en stond nog niet eerder tegenover Pattinama-Kerkhove.

R2 Lesley Pattinama-Kerkhove Gabriela Lee 6-1 3-6 6-3
Om in de race te blijven voor een ticket voor het hoofdschema moet Lesley Pattinama-Kerkhove in de tweede ronde zien af te rekenen met Gabriela Lee. De 27-jarige speelster uit Roemenië staat weliswaar zo'n zestig plaatsen hoger op de wereldranglijst, maar de nummer 137 heeft minder ervaring op Grand Slamniveau. Waar Pattinama-Kerkhove al in het hoofdtoernooi op de US Open in 2017 en meerdere malen op Wimbledon verscheen, wacht Lee nog op haar eerste deelname.

R1 Lesley Pattinama-Kerkhove – Barbara Haas 6-3 6-3
Bij het laatste Grand Slamtoernooi mocht Lesley Pattinama-Kerkhove als lucky loser meedoen. Op Wimbledon bereikte ze de tweede ronde, waar ze het nummer één van de wereld Iga Swiatek enorm moeilijk maakte. Om net als in 2017 het hoofdtoernooi van de US Open te bereiken dient ze in ieder geval af te rekenen met Barbara Haas. De 26-jarige Oostenrijkse was twee jaar geleden in het kwalificatietoernooi voor de Australian Open in drie sets te sterk. Drie jaar daarvoor was Pattinama-Kerkhove in Maleisië de sterkste.

R2 Arianne Hartono - Clara Burel 6-4 3-6 4-6
Het kan niet anders dat Arianne Hartono vol vertrouwen haar duel in de tweede ronde tegemoet treedt. Na haar foutloze 6-0 6-0 zege wacht nu de als 28ste geplaatste Clara Burel. De 21-jarige Française bivakkeerde begin van het jaar in de top100, maar is iets afgezakt naar plek 132. De enige onderlinge ontmoeting leverde vorig jaar een overwinning op voor Burel. Tijd voor revanche voor Hartono.

R1 Arianne Hartono – Danielle Lao 6-0 6-0
Arianne Hartono is bezig aan een goed seizoen en staat op het moment vier plekken lager dan haar hoogste ranking van 161. De in Amerika gestudeerde Hartono houdt van hardcourt en neemt het op tegen Danielle Lao. De 31-jarige speelster uit Pasadena is de mondiale 230 en ook een goede collegespeelster geweest. Op de WTA Tour hebben de speelsters elkaar nog niet getroffen.

R1 Suzan Lamens – Vitalia Diatchenko 1-6 5-7
Suzan Lamens gaat haar debuut in de kwalificaties voor de US Open maken tegen Vitalia Diatchenko. De 32-jarige Russin is geboren in Sochi en is de huidige nummer 121 van de wereld. In 2014 reikte de dubbelhandige hardhitter tot de 71ste positie. Drie keer stond ze in het hoofdtoernooi van de US Open, maar wist nog geen partij te winnen. Lamens bezet op het moment plek 183 en wacht nog op haar debuut in een Grand Slam. Het wordt de eerste ontmoeting tussen Lamens en Diatchenko.

Meer informatie, planning en uitslagen van de US Open vind je hier.