HK211219 237

Van de Zandschulp maakt status waar met winst TennisDirect NK Tennis

Botic van de Zandschulp heeft het TennisDirect NK Tennis gewonnen. In de finale zette hij Gijs Brouwer in drie sets opzij: 3-6 7-5 6-4.

De start van de partij op het centre court van het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen was duidelijk in het voordeel van Brouwer. De nationaal kampioen outdoor van 2020 brak de service van Van de Zandschulp bij 3-2 en serveerde zich vervolgens naar een 5-2 voorsprong. Het gat van drie games was voldoende om de openingsset met 6-3 binnen te halen.

Het tweede bedrijf ging lange tijd gelijk op. Beide spelers serveerden sterk. Bij 5-4 in het voordeel van Van de Zandschulp creëerde de nummer één van de plaatsingslijst twee setpunten op de service van de linkshandige Brouwer. Deze werden niet benut, maar twee games later was het op het vierde setpunt wel raak voor Van de Zandschulp en sleepte hij met 7-5 de set binnen.

De beslissende set leek een kopie te worden. Zowel Van de Zandschulp als Brouwer kende geen problemen om hun opslaggame te winnen. In de eindfase werd de op de wereldranglijst veel hoger bivakkerende Van de Zandschulp iets geduldiger in de rally en voerde hij daarmee de druk op bij zijn tegenstander.

Brouwer serveerde bij een 5-4 achterstand om in de wedstrijd te blijven. Dat lukte niet, want op het eerste breakpunt en wedstrijdpunt was het middels een prachtige forehand passing direct raak voor Van de Zandschulp: 6-4.

Opgelucht was het woord dat de kersverse winnaar direct na het winnen van de nationale titel sprak. ‘Het is een pittige week geweest. Ik ben de hele week ook blijven doortrainen. Daardoor kwam ik misschien iets moeilijker op gang vandaag. Gelukkig heeft de wedstrijd drie sets, haha.’

De status van Van de Zandschulp is het laatste jaar veranderd. Waar hij vroeger de uitdager was en in 2016 zijn eerste NK titel won door Robin Haase te verslaan zijn de rollen omgedraaid. ‘Het is anders dan vroeger. Tegenstanders gaan misschien een tandje vrijer en beter spelen omdat ze het gevoel hebben dat ze dat nodig hebben om van mij te kunnen winnen. Ik zit nu in die rol die Robin Haase toen had.’