HK190526 539

Zes landgenoten in kwalificatie Roland Garros

Roland Garros start zondag 30 mei, maar deze week wordt er op de banen aan de rand van de Bois de Boulogne al hard geknokt voor een plek in het hoofdtoernooi. Kiki Bertens en Arantxa Rus zijn verzekerd van hun plekje in het Franse Grand Slamtoernooi, maar zes landgenoten niet. Zij moeten drie wedstrijden winnen om donderdag bij de loting hun naam op de lijst te zien staan. Een overzicht.

De hoogstgeplaatste Nederlander bij de mannen is Tallon Griekspoor. De nummer 131 van de wereld is in Parijs als 17de geplaatst. Hij opent zijn jacht voor een ticket voor het tweede Grand Slamtoernooi van 2021 tegen Daniel Masur. De 24-jarige Griekspoor speelde nog niet eerder tegen de twee jaar oudere Duitser.

Botic van de Zandschulp weet hoe zoet het smaakt om via de kwalificaties het hoofdpodium van een major te bereiken. De nummer twee van Nederland kwalificeerde zich aan het begin van het jaar voor de Australian Open. Om twee Grand Slams op rij mee te mogen doen, diende hij in zijn eerste partij in de voorronde zien af te rekenen met de ervaren Leonardo Mayer en deed dat succesvol met 2-6 7-6(4) 6-3. Al moest hij wel terugkomen van een 6-2 5-2 achterstand. Manuel Guinard uit Frankrijk, van wie hij in 2018 al eens verloor, is zijn volgende tegenstander.

Over ervaring gesproken: Robin Haase acteerde al 11 keer op Roland Garros. Om voor de twaalfde keer zijn opwachting in het hoofdtoernooi te maken moet hij in ieder geval zien af te rekenen met Renzo Olivo. Haase verloor nog nooit van de kleine Argentijn. In onderlinge duels is de stand 2-0 in het voordeel van de 34-jarige Hagenaar.

Vrouwen
Net als in het kwalificatietoernooi bij de mannen zijn er ook drie Nederlandse vrouwen die kans maken op een plaats in het hoofdtoernooi. Lesley Pattinama-Kerkhove, Indy de Vroome en Richel Hogenkamp willen zich dolgraag bij Bertens en Rus voegen.

Pattinama-Kerkhove heeft in de eerste ronde Susan Bandecchi geloot. De 22-jarige Zwitserse is met een ranking van 519 niet bepaald een hoogvlieger op de tour.

Hogenkamp is gekoppeld aan Samantha Murray Sharan. De 33-jarige Britse is de mondiale nummer 203 en stond nog niet eerder tegenover de vier jaar jongere Doetinchemse. In 2017 en 2018 kwam Hogenkamp in het hoofdtoernooi van Roland Garros uit. Bij haar eerste optreden bereikte ze de tweede ronde.

Indy de Vroome hoopte haar debuut in het hoofdschema dit jaar te gaan maken. Dan moest de Brabantse wel drie rondes zien te overleven. Ze startte haar missie tegen voormalig top100-speelster Veronica Cepede Royg uit Paraguay, maar verloor in drie sets: 6-0 2-6 6-4.

Het kwalificatietoernooi voor Roland Garros start maandag en is live te zien via Eurosport.nl en de Eurosport Player.

De loting voor het hoofdtoernooi is donderdagavond. Meer informatie is te vinden op rolandgarros.com.

Blijf ook op de hoogte via de social mediakanalen van de KNLTB!