Prijsuitreiking ATP Finals

Debuterende Koolhof en Mektic winnen ATP Finals

Wesley Koolhof en Nikola Mektic hebben hun eerste toernooizege als duo geboekt. De toernooiwinst is meteen één uit de buitencategorie. Het Nederlands/Kroatische koppel won in de Londense O2 Arena de ATP Finals door in de finale met 6-2 3-6 10-5 af te rekenen met Jurgen Melzer en Edouard Roger/Vasselin.

De returngames op de service van Roger/Vasselin liepen in de openingsset gesmeerd voor Koolhof en Mektic. Ze braken de 36-jarige Fransman twee keer en binnen het half uur hadden ze de set met 6-2 in de tas.

Het tweede bedrijf kwamen de als zevende geplaatsten Melzer en Roger-Vasselin beter voor de dag. Dit keer behielden zij hun eerste opslaggame en bij 2-1 snoepten de Oostenrijker en Fransman de service van Mektic af. Uitgerekend Roger-Vasselin mocht bij 5-3 serveren voor de tweede set. Hij faalde niet: 6-3.

De eerste drie servicepunten in de beslissende matchtiebreak gingen allemaal naar de ontvangers. Het was vervolgens Mektic, die met onder meer een fantastische bal langs de netpaal, zijn servicepunten behield en zorgde voor een 4-1 voorsprong. Door een dubbele fout van Koolhof slonk de 5-3 voorsprong tot één punt, waarna Roger-Vasselin de stand gelijk trok: 5-5.

Met een goede return van Koolhof als setup en volley van Mektic wisten ze een servicepunt af te pakken. Koolhof serveerde vervolgens naar 8-5 en zorgde zelf met een geweldige return voor 9-5 en vier wedstrijdpunten. Op de eerste was het direct raak doordat de 39-jarige Melzer een dubbele fout sloeg: 10-5.

Koolhof was na afloop kalm, maar sprak mooie woorden. 'Een droom kwam al uit door ons te kwalificeren en dan ook nog de finale van de Finals te winnen is een droom die uitkomt.'

Koolhof is de vierde Nederlander die het officieuze wereldkampioenschap op zijn naam weet te schrijven. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis wonnen in 1993 en 1998. Jean-Julien Rojer was in 2015 aan de zijde van Horia Tecau de beste bij het prestigieuze eindejaarstoernooi.

Volgend jaar zal Koolhof een duo vormen met Lukasz Kubot. In eerste instantie zou hij verder spelen met Mektic, maar de Kroaat is vlak voor de ATP Finals van gedachten veranderd en kiest voor zijn landgenoot Mate Pavic.