Foto Mike Lawrence USTA

Sterke Koolhof bereikt in New York eerste Grand Slamfinale

Foto Mike Lawrence/USTA

Wesley Koolhof heeft de dubbelfinale van de US Open bereikt. Samen met Nikola Mektic uit Kroatië was hij dinsdagavond in twee sets (7-6(3) 6-4) te sterk voor Rajeev Ram en Joe Salisbury.

Sinds het begin van dit jaar vormen Koolhof en Mektic een team. Op de Australian Open werden ze in de tweede ronde uitgeschakeld. In februari bereikten ze de finale van het ATP 250-toernooi van Marseille, maar moesten de toernooizege laten aan Nicolas Mahut en Vasek Pospisil. Twee weken later werd de tenniswereld in verband met de pandemie platgelegd. De pauze duurde uiteindelijk tot de laatste week van augustus. De draad werd in New York weer opgepakt. Bij de Western & Southern Open reikte het duo tot de kwartfinale.

‘Je weet van te voren niet hoe iedereen zou terugkeren na de gedwongen pauze van zes maanden. Wij hebben in ieder geval hard doorgetraind. Vorige week haalden we de kwartfinale dat was al oké, maar met het bereiken van de finale op de US Open komt er een droom uit’, verklaarde Koolhof tijdens het on court interview na de gewonnen halve finale in het immens grote Louis Armstrong Stadium.

De 31-jarige Koolhof en zijn Kroatische leeftijdsgenoot speelden een bijna foutloze partij tegen Australian Openkampioenen Ram en Salisbury. Ze wisten een break achterstand in de openingsset goed te maken en speelde een voortreffelijke tiebreak. Vooral Koolhof viel op door zijn goede returns en katachtige reflexen bij het net. Bovendien belandde elke lob die zijn racket verliet vlak voor de baseline.

Cruciaal moment in de tweede set was bij 3-4 op de service van Mektic en een 00-40 stand. Deze achterstand werd onder meer door een prachtige forehand passing uit de draai van Mektic goed gemaakt. Dit gaf vertrouwen en een game later wisten Koolhof en Mektic met geweldige returnwinners de opslaggame van het nummer één dubbelteam van de wereld af te pakken. Het was vervolgens aan Koolhof om de partij uit te serveren. Op het tweede wedstrijdpunt was het raak.

‘Het niveau lag bij beide teams erg hoog vandaag’, verklaarde Mektic na afloop. ‘Het was daarom cruciaal dat wij ons niveau vast wisten te houden. Ook toen we 00-40 achter kwamen, bleven we doorgaan.’

Dat betaalde zich uit door drie games op rij te winnen en daarmee hun eerste Grand Slamfinale veilig te stellen.

Foto Andrew Ong/USTA

Rojer redt het niet
In de eindstrijd nemen Koolhof en Mektic het op tegen Mate Pavic en Bruno Soares. Het Kroatisch/Braziliaanse koppel rekende in twee sets af met Jean-Julien Rojer en Horia Tecau: 6-4 7-5.

De openingsgame op de service van Tecau werd gewonnen door Pavic en Soares. Deze break voorsprong trok het duo door naar setwinst: 6-4

In de tweede set leek de nerveus ogende Tecau beter in de wedstrijd te komen. Met behulp van enkele goede returns van Rojer pakten ze een 5-3 voorsprong en mocht de 39-jarige Curaçaoënaar serveerde voor setwinst. Een setpunt werd door een communicatiefout niet verzilverd, waarna Rojer met een dubbele fout zijn opslaggame inleverde. Dit gaf Pavic en Soares het momentum en ze racete vervolgens middels vier games op rij naar de 7-5 setwinst en stelde daarmee hun finaleplek veilig.

De dubbelspelfinale in New York tussen Koolhof/Mektic en Pavic/Soares staat gepland voor donderdag om 21.00 uur Nederlandse tijd.

De wedstrijd is live te zien op Eurosport en de Eurosport Player.