50167550782 F5ff6b8310 O

Hogenkamp: 'Kom hier om de titel te pakken'

Richel Hogenkamp is de hoogstgeplaatste speelster bij de NK Tennis in Amstelveen. De mondiale nummer 213 heeft de afgelopen maanden steevast doorgetraind en geniet er weer van om de strijd aan te gaan. ‘Het gevoel van wedstrijdspanning heb ik zeker gemist.’

De NK Tennis wordt al een aantal jaar in december georganiseerd, maar om de topspelers voor te bereiden op de terugkeer van het internationale tennis heeft de organisatie besloten een extra editie op de gravelbanen van het Nationaal Tennis Centrum te houden. ‘Ik keek enorm uit naar de start van de NK Tennis. Het is het enige evenement waar ik de afgelopen weken naar toe kon leven. Begin maart speelde ik mijn laatste officiële wedstrijd’, vertelde Hogenkamp na haar winst in de openingsronde tegen qualifier Isabella Haverslag.

De coronacrisis zorgde voor de tennissers een gedwongen periode zonder toernooien. Duidelijkheid over wanneer de tour herstart is er nog steeds niet. Desondanks gunde Hogenkamp zichzelf weinig rust. ‘Met die onzekerheid heb ik het best wel moeilijk gehad. De eerste twee weken vond ik het lastig om mij tot dingen te zetten. Maar daarna heb ik minimaal drie keer in de week getennist. Ik heb bij iemand in Velp, die een tennisbaan in de tuin heeft, aangebeld en gevraagd of we die mochten gebruiken. Daarnaast deed ik verschillende fysieke bezigheden zoals mountainbiken, skeeleren of zwemmen. De vrijheid om te bepalen waar ik zin in had was erg prettig.’

Dat Hogenkamp de toernooifavoriet is bij de NK Tennis geeft de Doetinchemse een dubbel gevoel. Kiki Bertens, Arantxa Rus en Bibiane Schoofs hebben verstek laten gaan. ‘Het is jammer dat een aantal speelsters zich op het laatste moment hebben teruggetrokken. Dat is voor het toernooi niet fijn natuurlijk. Ik vraag me wel af; “waarom zou je hier niet spelen?” Wat de reden is van hun afwezigheid weet ik eerlijk gezegd niet. Ik had graag mijn niveau tegen hen getest. Al denk ik wel dat het spelniveau in de komende rondes zeker omhoog gaat. Het is geen garantie dat ik zaterdag in de finale sta. Ik moet wel goed blijven spelen.’

De ambitie van de 28-jarige topseed deze week is duidelijk. ‘Ik kom hier wel om de titel te pakken. Het zou natuurlijk mooi zijn om na zo’n lange pauze meteen het eerste toernooi te winnen.’

Hogenkamp speelt donderdag de kwartfinale tegen Lian Tran, de nummer 18 van de Nederlandse ranglijst.

Fotografie Jan Pieter Schade