Botic r3

Van de Zandschulp volgt Van Rijthoven naar laatste 16

Van de 16 overgebleven spelers in het mannenenkelspel komen er twee uit Nederland. Botic van de Zandschulp voegde zich op zaterdag bij Tim van Rijthoven die een dag eerder zijn wedstrijd in de derde ronde tegen Nikoloz Basilashvili winnend afsloot. Van de Zandschulp versloeg Richard Gasquet: 7-5 2-6 7-6(7) 6-1.

De Nederlandse nummer één keek in de openingsset tegen een 5-2 achterstand aan, maar wist ternauwernood setverlies te voorkomen door vijf setpunten weg te werken en vijf games op rij te winnen. De ervaren Gasquet liet zich niet uit het veld slaan en bracht het duel in evenwicht door het tweede bedrijf met 6-2 naar zich toe te trekken.

De derde set werd beslist in een tiebreak. De uitkomst betekende een belangrijke stap richting de overwinning. Van de Zandschulp overleefde een setpunt bij 6-7 en denderde vervolgens met drie punten op rij naar 9-7 en een 2-1 voorsprong in sets.

Gesteund door de positieve tussenstand speelde de 26-jarige Van de Zandschulp aan het begin van de vierde set vrijuit. Hij brak Gasquet, die tweemaal de halve finale bereikte op Wimbledon, direct en gaf dat voordeel niet meer uit handen.

Na Sjeng Schalken in 2004 staan er nu dus twee landgenoten in de vierde ronde van het Britse Grand Slamtoernooi. De Limburger reikte destijds zelfs tot de kwartfinale.

Van Rijthoven was op vrijdag met 6-4 6-3 6-4 te sterk voor Basilashvili. De verrassing van het grasseizoen maakte middels een wildcard zijn debuut op Wimbledon. De 25-jarige Brabander verdiende het ticket voor het hoofdtoernooi, doordat hij (ook met een wildcard) Libéma Open op zijn naam schreef.

Niemand minder dan Novak Djokovic is de tegenstander op zondag voor Van Rijthoven.

Van de Zandschulp kan een nieuw weerzien met Rafael Nadal tegemoet zien. Op Roland Garros was de 22-voudig Grand Slamkampioen in de derde ronde te sterk. De Spanjaard moet later op zaterdag dan nog wel zien te winnen van Lorenzo Sonego.