HK190527 018

Deze week in 2019… Oranje successen in Spaanse hoofdstad

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot 13 juli stil. Daarom blikken we op Tennis.nl tot die tijd wekelijks terug op een Nederlands hoogtepunt bij een toernooi dat deze periode gespeeld had moeten worden.

Een jaar geleden beleefde Kiki Bertens haar sportieve hoogtepunt door met opperste machtsvertoon het Mutua Madrid Open op haar naam te schrijven. Maar zij was niet de enige landgenoot die in de Spaanse hoofdstad een succesweek beleefde.

Jean-Julien Rojer wist namelijk met Horia Tecau voor de tweede keer beslag te leggen op de titel in het mannendubbelspel.

‘Ik ben teleurgesteld, maar Kiki verdiende deze finale. Zij speelde beter tennis, dat geldt voor de hele afgelopen week’, viel te noteren uit de mond van Simona Halep die in de eindstrijd door Bertens met 6-4 6-4 werd verslagen.

De Nederlandse nummer één voelde zich als een vis in het water op het gemalen baksteen. Voordat Halep in straight sets van het centre court werd geslagen, vielen Katerina Siniakova, Jelena Ostapenko, Anastasija Sevastova, Petra Kvitova en Sloane Stephens al ten prooi aan een ontketende Bertens. De nummer zeven van de wereld en plaatsingslijst stond geen enkele set af en gunde in de kwartfinale titelverdedigster Kvitova, van wie Bertens een jaar eerder de finale verloor, slechts vijf games.

Bertens en tweevoudig kampioene in Madrid Halep behoorden op dat moment tot de twee beste gravelspeelsters van de wereld. Het gevarieerde spel van de Wateringse gaf uiteindelijk de doorslag. Aces, zware forehands, vertragende slices en gevoelige dropshots werden door Bertens van het eerste tot en met het laatste punt ingezet. Dit leidde halverwege de partij zelfs tot een reeks van zes gewonnen games op een rij.

Bekijk hier de hoogtepunten van de finale tussen Bertens en Halep.

Na het benutten van het derde matchpoint konden de Nederlandse geschiedenissen boeken uit de kast worden gehaald om een nieuw hoofdstuk toe te voegen.

Het Premier Mandatory-toernooi in Madrid, dat de ondergrond in 2009 veranderde van hardcourt naar gravel, behoort namelijk samen met Indian Wells, Miami en Bejing tot de vier grootste toernooien op de WTA Tour. Nog niet eerder wist een Nederlandse speelster in deze categorie de hoofdprijs te pakken. Zelfs niet de grote Betty Stöve, die in 1977 haar hoogtepunt vierde met een finaleplek op Wimbledon en een vierde plaats op de wereldranglijst. Bertens overklaste Stöve ook op de ranglijst. Op maandag 13 mei 2019 steeg ze drie plaatsen en werd de mondiale nummer vier.

Maar Bertens was dus niet de enige Nederlander die vorig jaar juichend de baan van het het Caja Magica verliet. Jean-Julien Rojer was aan de zijde van Horia Tecau net als in 2016 onverslaanbaar.

De Nederlands/Roemeense trein kwam in Madrid langzaam opgang, maar toen hij eenmaal op snelheid was, walste hij in de laatste partij over Diego Schwartzman en Dominic Thiem heen. Waar in de tussenstations daarvoor telkens een derde set wedstrijd tiebreak nodig was, stonden Rojer en Tecau in de finale slechts vijf games af.

Bekijk hier de hoogtepunten van de dubbelspelfinale.

Bertens en Rojer blijven door het coronavirus een jaar langer titelhouders. De Mutua Madrid Open gaat dit jaar door de bekende redenen helaas niet door.

Wel wist Bertens onlangs de computerspel versie van het evenement te winnen. In de finale van de Mutua Madrid Virtual Pro Event versloeg ze vanaf haar bank in Breda achtereenvolgens Angelique Kerber, Donna Vekic, Eugenie Bouchard, Caroline Wozniacki en Fiona Ferro.