Leestip Federer Versus Nadal

Leestip: Federer versus Nadal

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot 13 juli stil. Dat betekent geen live tennis op televisie, ongeopende livescore apps en geen wedstrijdverslagen op Tennis.nl. Voor de thuiszittende tennisliefhebber plaatsen we daarom elke woensdag een lees- of kijktip. Deze week is dat: Federer versus Nadal.

FEDERER VERSUS NADAL
De rivaliteit in 15 partijen

Het boek Federer versus Nadal, de rivaliteit in 15 partijen is begin 2019 verschenen en werd tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament van dat jaar gepresenteerd. Toernooidirecteur Richard Krajicek ontving van auteur Robèrt Misset destijds het eerste exemplaar.

Volkskrantjournalist en schrijver Misset (60) geeft in de proloog direct toe dat hij een groot fan van Roger Federer is en het daardoor onmogelijk is om net zoveel te houden van zijn grote rivaal Rafael Nadal. Niet voor niets is de titel dan ook Federer versus Nadal en niet andersom.

In 1988 reisde Misset voor het eerst als verslaggever voor het Parool naar Wimbledon en sindsdien houdt hij alle partijen die hij in zijn geheel volgt bij via geheimtaal in zijn eigen schriftje. Hier zitten dus ook de wedstrijden van Federer en Nadal tussen, die als kapstok dienen voor elk hoofdstuk.

Misset is, zoals te doen gebruikelijk in zijn artikelen in de Volkskrant, grondig te werk gegaan. Hij reisde onder andere naar de Rafael Nadal Academy in Spanje en naar de Old Boys tennisclub in Zwitserland om daar te praten met mensen uit de directe omgeving van de twee wereldsterren. In Nederland interviewde hij veel coryfeeën uit de tenniswereld zoals Krajicek, Sjeng Schalken, Martin Verkerk, Paul Haarhuis, Jacco Eltingh en Robin Haase.

Ook ‘racketdokter’ Timo van Driel en sportpsycholoog Rico Schuijers komen uitgebreid aan het woord. Het is interessant om te lezen hoe zij met de ogen van een specialist kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen Federer en Nadal.

Dat maakt dit boek tot een must have voor iedereen die meer wil weten over de unieke rivaliteit tussen dit tweetal. Al zul je dan wel door een aantal zinnen als: ‘In feite roert hij vanaf de eerste bal met de lepel in de koffie om hem na een vleugje melk op de juiste sterkte te brengen’, wanneer Misset schrijft over de tactiek van Federer in de Wimbledonfinale van 2007, moeten worstelen.

Titel: Federer versus Nadal
Subtitel: De rivaliteit in 15 partijen
Auteur: Robèrt Misset
Pagina’s: 256
Prijs: €19,99
Uitgever (NL): Atlas Contact
ISBN: 978 90 450 3666 3