Leestip Dromen Van Succes 2

Leestip: Dromen van succes

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot 13 juli stil. Dat betekent geen live tennis op televisie, ongeopende livescore apps en geen wedstrijdverslagen op Tennis.nl. Voor de thuiszittende tennisliefhebber plaatsen we daarom elke woensdag een lees- of kijktip. Deze week is dat: Dromen van succes.

DROMEN VAN SUCCES
van kind tot sportheld

Wat een goed idee was dat van Barbara Barend en haar collega Marlies van Cleeff om in 2018 een kinderboek te schrijven over de ontwikkeling van kind naar bekende sportheld.

Het vrolijke boek kent 25 hoofdstukken en beschrijft evenzoveel topsporters. Want in elk hoofdstuk staat de ontwikkeling van één atleet centraal. Onder wie twee tennissers, te weten Richard Krajicek en Esther Vergeer. Andere namen zijn bijvoorbeeld: Arjen Robben (voetbal), Tom Dumoulin (wielrennen), Ranomi Kromowidjojo (zwemmen), Dafne Schippers (atletiek), Rico Verhoeven (kickboksen), Sanne Wevers (turnen) en Epke Zonderland (turnen).

Een hoofdstuk beslaat vier tot vijf bladzijden en past perfect in het dagelijkse voorleesmoment vlak voor het slapengaan. ‘Over wie zullen we vanavond lezen?’, zal een standaardvraag in menig kinderkamer zijn wanneer Dromen van succes van het nachtkastje wordt gepakt.

Als we inzoomen op de verhalen van de tennissers dan begint het hoofdstuk van Krajicek met zijn Wimbledonwinst. Om vervolgens zijn jeugd, twijfels en relatie met zijn vader te beschrijven. Ook dit hoofdstuk is vlot geschreven, waarin de moeilijkheden in zijn carrière niet worden gemeden. Dat brengt een eerlijk beeld, dat wordt gewaardeerd door de lezer en luisteraar.

Het indrukwekkende verhaal van Vergeer wordt ook in duidelijk taal verteld. Na het (voor)leesmoment nodigt dit uit tot een gesprek tussen ouder en kind. Uit ervaring blijkt dat de verhalen blijven hangen bij een kind en dat is knap gedaan door de auteurs.

De ondersteuning van de verhalen door de illustraties van cartoonist Kees de Boer is absoluut een meerwaarde.

Dromen van succes is daarom een aanrader voor iedereen die van sport houdt. Voor de ouders zijn het waarschijnlijk herkenbare namen, maar voor het kind geweldige ontdekkingen van bekende en nieuwe helden. Al misten wij natuurlijk Kiki Bertens in het rijtje. Dus een tweede deel is van harte welkom.

Titel: Dromen van succes – van kind tot sportheld
Subtitel: Van kind tot sportheld
Pagina’s: 158
Auteurs: Barbara Barend en Marlies van Cleeff
Uitgever (NL): Uitgeverij Condor
Prijs: €16,99
ISBN: 978 94 9289 9033