Leestip Biografie Paul Dogger 2

Leestip: Biografie Paul Dogger

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot 13 juli stil. Dat betekent geen live tennis op televisie, ongeopende livescore apps en geen wedstrijdverslagen op Tennis.nl. Voor de thuiszittende tennisliefhebber plaatsen we daarom elke woensdag een lees- of kijktip. Deze week is dat de biografie over Paul Dogger.

PAUL DOGGER
Het tennistalent dat ten onder ging aan blessures, drugs en zichzelf

De biografie van ex-tennisser Paul Dogger leest als een trein en zeker als tennisliefhebber komen er herkenbare namen, locaties en toernooien naar voren wat de hoofdstukken nog aantrekkelijker maken.

Als je minder goed bent ingevoerd in de tenniswereld leest dit boek als een roman. Het is voor de gemiddelde mens waarschijnlijk moeilijk voor te stellen dat dit levensverhaal daadwerkelijk van één persoon is. Het gaat over een supertalent dat ten onder is gegaan aan blessures, drugs en voornamelijk zichzelf.

Deze biografie is geschreven door Peter Zantingh. Dogger is opvallend openhartig tegen de auteur die hij voor de schrijfsessie niet persoonlijk kende. Het voelt alsof de 48-jarige Amsterdammer op dit moment heeft gewacht om het er allemaal uit te gooien.

Al lezend val je van de ene verbazing in de andere. Iedereen wist wel dat het supertalent uit de jaren 80 foute dingen heeft gedaan en dat hij zijn talent heeft verkwanseld. Maar de openhartige bloemlezing over het reilen en zeilen van een tot junk verworden tennisser raakt je tot op het bot.

Het levert zwarte passage als deze op: ‘Het paranoïde schuilen achter de gordijnen is voorbij. Ik word rustiger maar ben nog wel high. In dit korte moment ben ik ontspannen. Dat is het moment dat ik weer cocaïne neem. Omdat het moet. Het móét. De angst dat ik verder zal afdalen in het diepste, donkerste van mijn gedachten, is niet te verdragen.’

Maar ook avonturen die Dogger beleefde op en vooral naast de tennisbanen over de hele wereld kleuren het boek en zorgen ervoor dat het een echte pageturner is.

Titel: PAUL DOGGER
Auteur: Peter Zantingh
Pagina’s: 224
Prijs: €21,99
Uitgever: Spectrum
ISBN: 9789000366651