Kiki Roland Garros

Deze week in...2018: Bertens wint grootste titel in Charleston

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot en met 13 juli stil. Daarom blikken we op Tennis.nl tot die tijd wekelijks terug op een Nederlands hoogtepunt bij een toernooi dat deze periode gespeeld had moeten worden.

Deze week is er voldoende keuze, want in het (verre) verleden waren Nederlandse successen in Marrakech, Houston, Bogota en Charleston.

In Marokko wonnen wijlen Menno Oosting en David Adams in 1994 de dubbelspeltitel. Exact twintig jaar later herhaalde Jean-Julien Rojer deze prestatie aan de zijde van Horia Tecau. Jan Siemerink en de nog steeds spelende(!) Leander Paes pakten in 2000 de hoofdprijs bij het dubbeltoernooi in Houston.

Dubbelsucces was er deze week in 1999 ook op de WTA Tour. Samen met Christina Papadaki won Seda Noorlander, die met slangen als huisdier in een camper woonde, de hoofdprijs in de Colombiaanse hoofdstad Bogota.

Echter richten we ons vizier op het WTA-toernooi van Charleston, waar Manon Bollegraf in 1995 het dubbelspel met Nicole Arendt won en Kiki Bertens twee jaar geleden de enkelspeltitel op haar naam schreef.

De start van het gravelseizoen begint sinds 1973 aan de oostkust van de Verenigde Staten op het grijs/groene gemalen baksteen van het Family Circle Tennis Center. Het nu hetende Volvo Car Open is sindsdien uitgegroeid tot een historisch evenement binnen het WTA-circuit. De finale van de eerste editie, die destijds werd gehouden op het eiland Hilton Head, werd namelijk live op televisie uitgezonden.

Veel speelsters droomden van een succesvolle carrière als professional, zoals ook de mannen dat hadden. Maar in die tijd was vrouwentennis nog niet waar het nu stond met gelijke rechten en prijzengeld voor mannen en vrouwen.

Deze historische gebeurtenis maakte volgens Billie Jean King (grondlegger van de WTA) de speelsters Rosia Casals en Nancy Richey dermate zenuwachtig dat de finale niet de beste wedstrijd was. Maar de impact was desalniettemin groot.

Op de beker van het premiertoernooi staan grote namen als Chris Evert (5), Martina Navratilova (4), Steffi Graf (4), Martina Hingis (2), Serena Williams (3) en sinds twee jaar dus ook die van Bertens.

De Wateringse versloeg in haar tweede wedstrijd op zondag 8 april 2018 Julia Goerges. Eerder op de finaledag vocht Bertens een verbeten duel uit met Madison Keys. Deze halve finale kon in verband met het slechte weer niet op zaterdag worden gespeeld.

Bekijk hieronder de samenvatting van de finale.

Door de overtuigende finalezege (6-2 6-1) op haar Duitse vriendin boekte Bertens haar vijfde WTA-zege. De teller is anno 2020 verdubbeld. Bertens steeg na de winst van haar tot dan toe grootste titel van plek 27 naar 21 op de mondiale ranglijst en mocht van de sponsor een gloednieuwe Volvo uitkiezen. Het werd een witte.

Het succes bij de Volvo Car Open bereikte Bertens echter zonder Raemon Sluiter aan haar zijde. De Rotterdamse coach was om privéredenen thuis en werd tijdelijk vervangen door Elise Tamaëla.

Nu twee jaar later is Tamaëla de hoofdcoach binnen ‘Team Bertens’ dat geen gebruik meer maakt van de diensten van Sluiter. Bertens piekte onder leiding van Sluiter in 2019 met een nog grotere toernooizege in Madrid en de vierde plaats op de wereldranglijst. Op dit moment is de Zuid-Hollandse de mondiale nummer zeven.