Maaspoort Den Bosch

Reactie Paul Haarhuis na dag 1

Het TeamNL Fed Cupteam strijdt in Den Haag tegen Wit-Rusland om een plaats in de Fed Cup Finals. De tussenstand na de eerste speeldag is 1-1. Kiki Bertens versloeg Aliaksandra Sasnovich (6-7(5) 6-2 6-1) en Aryna Sabalenka was te sterk voor Arantxa Rus (6-2 6-3). Captain Paul Haarhuis had deze stand van te voren voorspeld, maar stiekem gehoopt op meer.

‘Als ik terugkijk op het optreden van Kiki en Arantxa dan denk ik dat beide speelsters goed hebben gespeeld. 1-1 is denk ik het maximale dat er voor beide partijen vandaag in zat. Dat maakt de tweede dag heel interessant.’

Bertens begon zenuwachtig aan de openingswedstrijd tegen Sasnovich. Haarhuis probeerde haar tijdens de wissels op haar gemak te stellen door niet al te veel aanwijzingen te geven. ‘Ik heb met Kiki vooraf doorgenomen hoe ze gecoacht wil worden. In dit geval probeerde ik haar de rust te gunnen tijdens de gamewissels door niet al te veel instructies mee te geven, zodat zij zelf haar gedachtes kon ordenen. Het belangrijkste was dat ze moest proberen om van haar eigen kracht uit te gaan en het initiatief te pakken. Sasnovich speelde in de eerste set erg sterk, maar toen haar niveau iets daalde wist Kiki direct toe te slaan.’

Rus werd in het tweede enkelspel overpowered door een foutloos spelende Sabalenka. ‘Aryna speelde van beide kanten met ontzettend veel power. Dat wisten we van tevoren. Misschien hadden we voor een buitenbaan moeten kiezen, zodat het koud was met veel wind’, grapte Haarhuis die erkende dat de Wit-Russische kopvrouw een bijna perfecte wedstrijd speelde.

‘We zullen op zaterdag er een tandje bij moeten doen’, besloot een realistische Haarhuis.