Davis Cup - Robin Haase backhand

Nederland niet opgewassen tegen Kazachstan en mist Davis Cup Finals

Het TeamNL Davis Cupteam heeft de ontmoeting met Kazachstan met 3-1 verloren en loopt daardoor plaatsing voor de Davis Cup Finals mis.

Na de openingsdag was de stand tussen Nederland en Kazachstan 1-1, maar op de tweede speeldag ging zowel het dubbelspel als eerste enkelspel voor het team van captain Paul Haarhuis verloren.

Robin Haase en Jean-Julien Rojer waren met 6-3 6-3 niet opgewassen tegen Andrey Golubev en Aleksandr Nedovyesov. Aansluitend verloor Haase zijn single met 7-6(4) 6-1 van Alexander Bublik.

Voor aanvang van het dubbelspel voorspelde Haarhuis dat de winnaar van deze partij ook weleens de gehele interland zou gaan winnen. Helaas kreeg de captain gelijk.

Net als vijf maanden geleden toen beiden landen in Madrid tegenover elkaar stonden wist het duo Haase/Rojer geen vuist te maken en ging het in straight sets onderuit. Waar destijds Bublik en Mikhail Kukushkin alle wedstrijden voor hun rekening namen, stuurde nieuwe captain Yuri Shukin Golubev en Nedovyesov de baan op.

Het Kazachstaanse koppel overklaste het Nederlandse dubbelduo en wist met powertennis maar liefst drie keer de servicebeurt van de Nederlanders af te pakken. Doordat ze op eigen service bijna niet in de problemen kwamen stond na 70 minuten spelen de eindstand van 6-3 6-3 op het scorebord en pakte Kazachstan het o zo belangrijke tweede punt.

Een half uur na het verloren dubbelspel moest Haase alweer de baan op voor het duel der kopmannen. De Nederlandse nummer één had in de beginfase het betere van het spel, maar kon zijn breakkansen in de tweede en derde opslaggame van Bublik niet benutten.

Een matige start van de tiebreak pareerde Haase nog en kwam van 1-4 terug tot 4-4, maar de laatste drie punten waren toch weer voor de mondiale nummer 51. Bublik pakte de tiebreak met 7-4.

Het momentum van het winnen van de openingsset nam de 22-jarige Bublik mee naar het tweede bedrijf. Hij brak direct de service van de tien jaar oudere Haase en herhaalde dat twee games later nog eens. In rap tempo liep Bublik uit naar 4-0 en leek het verzet van Haase gebroken. Bij 5-1 was het op het eerste matchpoint direct raak voor Bublik: 6-1.

Kazachstan pakte daarmee het beslissende derde punt en plaatste zich zodoende voor de Davis Cup Finals in november in Madrid. Nederland zakt naar de Wereldgroep l en komt in september weer in actie.

Wie de tegenstander dan is wordt vrijdag tijdens de loting bekend.