Kiki Bertens juichen (1)

Nederland en Wit-Rusland na eerste speeldag in balans

Na de eerste speeldag van het Fed Cupduel tussen Nederland en Wit-Rusland is de tussenstand 1-1. Zowel Kiki Bertens als Aryna Sabalenka deed haar plicht om als kopvrouw haar partij te winnen. Al had Bertens daar meer moeite mee dan de Wit-Russische nummer één.

Meer dan twee uur had Bertens nodig om zich te ontdoen van een ontketende Aliaksandra Sasnovich: 6-7(5) 6-2 6-1.

De nummer twee van Wit-Rusland speelde in de openingsset drukvol en deed dat bovendien foutloos. De in Minsk geboren nummer 113 van de wereld deelde dan ook de eerste klap uit door bij 2-1 de servicegame van Bertens te breken. Lang kon ze daar niet van genieten, want Bertens sloeg direct terug op de service van haar 25-jarige tegenstandster. Een nieuw breakpunt bij 4-4 kon Bertens niet verzilveren, waarna beide speelsters zich naar de tiebreak serveerden. In de tiebreak was het Sasnovich die wederom met aanvallend baselinespel een voorsprong nam. De eerste twee setpunten werden door Bertens nog weggewerkt, maar op de derde moest de Nederlandse nummer één capituleren.

Aan het begin van het tweede bedrijf riep Bertens de hulp van het publiek in. De verbale steun vanuit het uitverkochte Sportcampus Zuiderpark deed de Wateringse goed en ze pakte direct een 2-0 voorsprong. Het momentum bleef niet lang hangen aan de Nederlandse kant van het net en switchte heen en weer. Totdat Bertens haar opslaggame met een aantal sterke service winners behield en uitliep naar 5-2. Die voorsprong leek bevrijdend en middels een briljante passing met haar forehand kwam de mondiale nummer acht op haar eerste setpunt dat ze ook direct benutte.

In de beslissende set die na een toiletpauze van beide speelsters begon, toonde Bertens haar klasse. Op haar geliefde gravel wist ze Sasnovich in alle games onder druk te zetten. De Wit-Russin ging daardoor steeds meer fouten maken en wist vanaf 1-1 ging game meer te winnen. Bij 5-1 serveerde Bertens op haar tweede wedstrijdpunt met een service winner uit.

Wat volgde was een oerkreet en een omhelzing bij het net van Sasnovich en later van captain Paul Haarhuis. De opluchting van de winst uitte Bertens met tranen van geluk.

Het tweede enkelspel van de dag werd éénrichtingsverkeer dat de kant op ging van Wit-Rusland. Arantxa Rus moest het nodige keepwerk afleveren tegen het powertennis van Sabalenka. De mondiale nummer 13 gaf vanaf de eerste bal vol gas en liep in rap tempo uit naar een 5-1 voorsprong in de eerste set.

Rus probeerde zolang mogelijk in de rally te blijven om zodoende een fout van haar tegenstandster af te dwingen. Hiermee stelde ze setverlies nog een game uit, maar na precies een half uur timmeren was de openingsset met 6-2 een prooi voor de bezoekers.

De hoop op een stunt van Rus in de tweede set werd direct door Sabalenka de grond in geboord. Vol overtuiging en met veel winners liep Sabalenka uit naar 3-0. Rus bleef knokken maar was niet in staat om de kanonskogels die op haar afgevuurd werden te pareren. Na iets meer dan een uur spelen was ook de tweede set met 6-1 binnen voor Wit-Rusland.

Dat betekent dat zaterdag het duel bij een 1-1 stand wordt hervat. Om 13.00 uur kruisen Bertens en Sabalenka als eersten de degens gevolgd door het duel tussen Rus en Sasnovich. Indien de stand 2-2 is na de enkelspelen volgt een beslissend dubbelspel.

Alle wedstrijden zijn live te volgen via ZiggoSport en Tennis.nl.