HK190609 082

NK Tennis: Treffen tussen kracht en vernuftigheid

Het internationale tennis keert in augustus terug. In Nederland is het wedstrijdtennis inmiddels opgestart. Als voorbereiding op de internationale toernooien worden van maandag 27 juli tot en met zaterdag 1 augustus de Nationale Kampioenschappen Tennis gehouden. Deze editie van de NK Tennis vindt plaats op de gravelbanen van het Nationaal Tennis Centrum (NTC) in Amstelveen.

Mannen
Wie de nationale titel wil winnen, zal een zware strijd moeten zien te overleven. Want bijna de hele Nederlandse top verschijnt aan de start. Bovendien wordt de mannenfinale gespeeld om drie gewonnen sets. Alle rondes tot aan de eindstrijd worden om twee gewonnen sets gespeeld. 

De nummer één van Nederland, Robin Haase, wordt onder anderen uitgedaagd door zijn teamgenoten in de Davis Cup; Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp.

Winnaar van het laatste NK Tennis, dat in december werd gehouden, is Tim van Rijthoven. De Brabander behoort samen met jonge talenten Jesper de Jong en Ryan Nijboer, die een wildcard van de organisatie heeft ontvangen, tot de grootste uitdagers van de top3.

Het speelschema van het mannenenkelspel bestaat in totaal uit 16 plekken. Tien spelers zijn direct toegelaten. De overige plaatsen worden ingevuld door vier qualifiers en twee wildcards. Naast Nijboer ontvangt de winnaar van de Nationale Junioren Kampioenschappen tot en met 18 jaar ook een wildcard.

Vrouwen
Het deelnemersveld bij de vrouwen is een mooie mix tussen kracht en vernuftigheid. Indy de Vroome, Cindy Burger en titelverdedigster Quirine Lemoine vallen in de categorie agressieve baseliner, terwijl drievoudig Nationaal Kampioene Richel Hogenkamp en winnares in 2016 Bibiane Schoofs het spel graag voorzien van een gevoelige dropshot of vertragende slicebal.

Het speelschema bij de vrouwen bestaat ook uit een lijst van 16 namen. Tien direct toegelaten speelsters aangevuld met twee wildcards, waarvan één naar de winnares van de Nationale Junioren Kampioenschappen tot en met 18 jaar gaat. Vier speelsters kunnen via het kwalificatietoernooi een ticket voor het hoofdtoernooi bemachtigen.

Het kwalificatietoernooi start maandag 27 juli. Een dag later beginnen de wedstrijden in het hoofdschema.

Naast alle wedstrijden in het enkelspel wordt er ook gedubbeld. Het dubbelschema bij zowel de mannen als de vrouwen bestaat uit acht koppels.

Vanwege de coronamaatregelen kan er maar een beperkt aantal toeschouwers op het NTC aanwezig zijn. Om de wedstrijden thuis te kunnen volgen is er vanaf de start van het hoofdtoernooi op dinsdag een livestream op toptennis.tennis.nl aanwezig.

Het wedstrijdprogramma, schema’s en uitslagen van de NK Tennis zijn hier te vinden.