KNLTB Vlag wapperen wind

Toernooimaand junioren eindigt met Focus Tennis Academy Open in Rotterdam

In Rotterdam begint maandag het hoofdtoernooi van de Focus Tennis Academy Open 2019. Met het aantal van 359 spelers zijn er iets minder deelnemers dan in voorgaande jaren. Maar de schema's zitten 'lekker vol', zoals toernooidirecteur Erik Brummer zegt.

De betere junioren uit Nederland kunnen zich meten met internationale leeftijdsgenoten in de categorieën -14 en -16 jaar. Deze week in Zoetermeer, vanaf maandag in Rotterdam. Het kwalificatietoernooi is dit weekeinde al van start gegaan. Er wordt gespeeld op de banen van TV Victoria, TOP Papendrecht en LTV Bleiswijk in Rottemeren. Drie dagen wordt er op twee locaties gespeeld. Zondag op drie. Vanaf dinsdag wordt alles op de hoofdlocatie van Victoria afgewerkt.

Je zou bijna wel buiten kunnen spelen, constateert Brummer op zaterdag, als het weer eens on-Nederlands warm is voor de tijd van het jaar. Maar het is nu eenmaal een indoortoernooi.

'Veel positieve reacties'

Brummer raakte vier, vijf jaren geleden betrokken bij het toernooi dat door Niels Stemerdink was opgezet. Sindsdien vervullen ze samen de rol van toernooidirecteur. Brummer is razend druk in de laatste dagen voor de start en aan het begin van het toernooi. Dan is het spitsuur. Met alle spelers die zich inschrijven, wildcards, transport, eten. Dat is altijd wel even druk. Niet vervelend hoor, leuk druk. We krijgen veel positieve reacties en proberen het elk jaar weer zo goed mogelijk te doen.

Kijkend naar de verschillende categorieën, stipt Brummer de 'jongens -14' aan als bijzonder sterk. De top tien van de plaatsingslijst staat allemaal top honderd. Dat is voor een TE3-toernooi vrij goed. De Focus Tennis Academy Open heeft al jaren de '3'-status bij Tennis Europe en is daar content mee.

Goede vorm

In de jongens -14-categorie doen de Nederlanders het deze week in Zoetermeer erg goed met drie halve finalisten. Het is de vraag of Abel Forger, Kyvan Rietkerk en Manvydas Balciunas hun goede vorm meenemen naar Rotterdam en of ze fysiek in staat zijn nogmaals zo ver te komen.

De Focus Tennis Academy Open was vorig jaar een behoorlijk Oranje-aangelegenheid in het de finaleweekeinde. Daniel Verbeek greep de zege en Anouk Koevermans haalde de halve finales. Frank Jonker ging er in 'de -16' met de winst vandoor. Daarnaast was er een compleet Nederlandse finale in het dubbelspel meisjes -14 en stonden er bij de jongens drie Nederlanders in de finale dubbelspel -16.

De Focus Tennis Academy is één van de door de KNLTB gecertificeerde tennisscholen die de opleiding voor Nederlandse talenten verzorgd. Klik hier voor meer informatie over de Focus Tennis Academy Open 2019 zoals deelnemers, speelschema's en uitslagen (tijdens het toernooi).

Met het toernooi in Rotterdam wordt een maand vol met internationale juniorentoernooien op Nederlandse bodem afgesloten. In juni begint een volgende serie ITF en Tennis Europe-toernooien voor de jeugdige tennissers.