Ronetto van Tilburg (Nieuwerkerk 2024)

Veel kwaliteit en minder kwantiteit op NRT-1000 in Hoorn

Toernooileider Marjolein Verberne is in haar nopjes met het sterke speelveld van de NRT-1000 op het Boekweit Olie Tennis- & Padeltoernooi van HLTV Juliana in Hoorn. “Nu maar hopen dat ze allemaal aan de start verschijnen.”

Van zondag 7 tot en met zondag 14 juli 2024 wordt de 45ste editie van het Boekweit Olie Tennis- & Padeltoernooi gehouden, maar de NRT-1000 gaat pas op donderdag van start. Dat heeft alles te maken met de grootte van de schema's, of beter gezegd: de geringe omvang daarvan. Omdat er internationale toernooien zijn in Den Haag (voor senioren op Rhijenhof en voor junioren op Leeuwenbergh) wordt afgeweken van de vaste schemagroottes bij NRT's: enkelspel heren (32), enkelspel dames (24) en dubbelspel (8).

Hoorn hanteert komende week schema's van 16 voor zowel het heren- als damesenkelspel en 8 voor het dubbelspel. Om spelers die in Den Haag vroeg uitgeschakeld zijn de kans te geven mee te doen in Hoorn zijn er voorlopig 14 spelers geaccepteerd. Van een kwalificatietoernooi is geen sprake meer in de nieuwe NRT-structuur.  “Ik vind het eigenlijk jammer dat de kwali's zijn weggevallen. Het scheelt een hoop reuring op het park en voor de jonkies die hier uit de buurt komen en niet in de top vijftig staan vind ik het jammer”, vertelt Verberne. NRT-1000-toernooien zijn normaal gesproken voor spelers in de top 75, maar in het kleinere schema is dat teruggbracht naar top 50.

Iemand die daardoor ook buiten de boot dreigt te vallen is zesvoudig kampioen Bart de Gier, die kind aan huis is bij HLTV Juliana. Hij traint er met zijn GK Academy en woont 'om de hoek'. De Gier kan zijn titel verdedigen, mits hij een wildcard krijgt. Zijn ranking van 57 schiet namelijk net tekort. Met Ronetto van Tilburg (FOTO), Jip van Assendelft, Quin Verstegen en Twan van Zijl, Demi Tran, Sarah Olff, Dilara Okur en Danique Havermans zijn er vier jongens en vier meisjes uit de top twintig van de KNLTB Ranglijst van de partij. “Een goed veld, heel sterk. Nu maar hopen dat ze allemaal aan de start verschijnen”, aldus Verberne.

Illustere winnaars

Met Glenn Schaap, Menno Oosting, Ralph Kok en Raemon Sluiter staan er bekende namen op de erelijst. Meer recent zegevierden Botic van de Zandschulp (2016) en Igor Sijsling (2019). Bij de vrouwen waren Daniëlle Harmsen en Olga Kalyuzhnaya enorm succesvol. Ze pakten allebei vier keer de titel.

Ramvol

Op sportpark De Blauwe Berg in Hoorn begint zaterdag al het open toernooi, voor speelsterkte 2 en lager, en het padeltoernooi, waarbij met name het padel over animo niet te klagen heeft. “Dat zit ramvol.”

Hulde aan Oranje

Vrijdagavond staat het toernooi in het teken oranje, en is er een feestavond met op de club met dj Weslo. Met het Nederlands elftal heeft dat allemaal niets van doen. “Oranje is de kleur van Juliana, en de kleur van gravel”, verklaart Verberne. Als het Nederlands elftal zaterdag van Turkije wint, speelt het woensdagavond in de halve finales. “Met tennis kunnen we het er denk ik wel omheen plannen, maar met padel kunnen we daar geen rekening mee houden. Daar kunnen we geen avond uit het speelschema halen.”

Breng een bezoek aan het toernooi

Klik hier voor meer over de NRT-1000 in Hoorn, zoals speelschema's en uitslagen. De NRT-1000 is een ideale gelegenheid om nationaal toptennis van dichtbij te bekijken. Bezoek de website van HLTV Juliana voor meer informatie. Ook kan je de wedstrijden van het toernooi live volgen via KNLTB TV

AFBEELDING: Ronetto van Tilburg in actie. Foto: Philip Meijer.