Foto Aranxta Rus

Titelverdedigers Rus en Houkes present op in status gegroeide BICT Groep ITF The Hague

Het was even afwachten deze week, maar met de uitschakeling van Arantxa Rus op Wimbledon is de weg vrij voor Neerlands beste tennisster om haar titel te verdedigen op de BICT Groep ITF The Hague, dat het prijzengeld heeft verhoogd van 40,000 naar 60,000 dollar. Ook Max Houkes verdedigt zijn titel op De Rhijenhof, waar de mannen spelen om een prijzenpot van 25,000 dollar.

Ver komen op de Grand Slams, dat is waar iedere tennisspeler van droomt en waar je als tennisfan voor juicht. Toch zal er in Den Haag, en dan met name bij de organisatoren en sponsoren van de BICT Groep ITF The Hague, opluchting hebben doorgeklonken toen Rus donderdagavond werd uitgeschakeld in de eerste ronde van het damesdubbelspel. Daarmee kwam Wimbledon voor haar ten einde.

“Ze wil zelf graag en ik ga er vanuit dat het goedkomt, maar het is even afwachten”, zei toernooidirecteur Mark-Paul Burgersdijk nog in aanloop naar die partij. Hij is uiteraard maar wat blij met de aanwezigheid van Rus op zijn toernooi. “Arantxa is de nummer 1 van Nederland. Die wil je op je toernooi hebben. Vorig jaar is gebleken dat ze echt een publiekstrekker is. Arantxa is een inspiratiebron voor veel lokale talenten die aan het toernooi meedoen”, zegt Burgersdijk.

Voor de huidige nummer 56 van de wereld is het wel eens lekker om dichtbij huis te kunnen spelen. “Wat ook niet zo vaak voorkomt tijdens toernooien, is dat ik lekker thuis kan slapen. Dat gebeurt eigenlijk nooit”, vertelt Rus op de website van de organisatie.

Voor de zesde editie heeft de organisatie het prijzengeld weten te verhogen van 40,000 naar 60,000 dollar. “We zijn in zes jaar tijd enorm gegroeid. Qua organisatie, qua spelers, in alles. Dat is heel mooi om te zien”, zegt Burgersdijk, de grote man achter De Rhijenhof, met 14 buitenbanen en 12 indoorbanen één van de grootste tennislocaties van Nederland. In 2018 begonnen als 15,000 dollar-toernooi, groeide het een jaar later al door naar 25,000 en in 2023 naar 40,000 dollar.

Twee landgenotes in hoofdschema

Met de verhoging van het prijzengeld naar 60,000 dollar wordt het voor de Nederlandse speelsters lastiger om in het hoofdschema te geraken. Lesley Pattinama-Kerkhove is, naast Rus, de enige landgenote die op basis van haar ranking in het hoofdtoernooi staat. Anouk Koevermans, Eva Vedder, Merel Hoedt, Lian Tran en Isis Louise van den Broek proberen zich via de kwalificaties te plaatsen.

Klik hier voor meer over de BICT Groep ITF The Hague, en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

Smaak te pakken

De mannen begonnen in 2018 eveneens met 15,000 dollar en spelen sinds 2021 een 25,000 dollar-toernooi. Titelverdediger Max Houkes en de man die hij vorig jaar versloeg in de finale, Guy den Ouden, zijn weer van de partij. Voor de 23-jarige Houkes verliep 2024 wisselvallig en niet geheel zoals gehoopt. De laatste weken heeft hij de smaak echter weer te pakken en won hij in Brussel, voor de vierde keer in zijn carrière, een 25,000 dollar-toernooi. Op weg daartoe klopte hij Den Ouden in de halve eindstrijd. 

Jelle Sels, Niels Visker, Alec Deckers en Sidané Pontjodikromo zijn ook toegelaten tot het hoofdschema en verder staat er een rits landgenoten aan de start van het kwalificatietoernooi, dat zondag van start gaat. Het hoofdschema begint op dinsdag.

Klik hier voor meer over het mannentoernooi. 

AFBEELDING: Max Houkes in actie namens Daisy tijdens de finale van de Eredivisie Gemengd. Foto: Marleen Fouchier.

Extreem weer

“Liever niet zo extreem als vorig jaar”, zegt Burgersdijk over de weersomstandigheden tijdens het toernooi. “Toen was het noodweer op woensdag, was het zo erg dat mensen de weg niet op mochten. In het weekeinde speelde je vervolgens met 30 graden. Zo extreem hoeft het niet.” Voor volgende week zien de voorspellingen er een stuk beter uit, gematigder in ieder geval. 

Registratie 

Bezoekers kunnen van maandag tot en met vrijdag gratis naar binnen, maar dienen zich daarvoor wel te registreren. Op zaterdag en zondag geldt een entree van respectievelijk 10 en 15 euro. “Een (bescheiden) bijdrage hoort ook bij de status van dit toernooi", vindt Burgersdijk. Kinderen tot en met 6 jaar kunnen gratis en zonder registratie naar binnen.

Volg live via KNLTB TV

Naast dat het een unieke kans is om toptennis van dichtbij te zien, is het ook mogelijk om de hele week de wedstrijden live te volgen via KNLTB TV.