HK201217 0699

Primeur voor Wassermann op ITF WTT Alkmaar

Deney Wassermann heeft op de ITF WTT in Alkmaar, gedoteerd met 15,000 dollar, zijn eerste enkelspeltitel veroverd op de proftour. Na twee verloren finales (één in 2022 en één in 2023) was het eindelijk raak voor de 23-jarige Nederlander. Fabienne Getwart won de titel op een vrouwentoernooi waarin drie van de vier halve finalisten uit Duitsland kwamen.

Voor Wassermann was het alweer de vijfde achtereenvolgende keer dat hij in Alkmaar aan de start stond. Een jaar geleden verloor hij nog in de eerste ronde van Guy den Ouden, maar na een voorjaar waarin hij veel heeft kunnen spelen (onder meer in de Eredivisie Heren en Eredivisie Gemengd) trad hij topfit en met een goede vorm aan. Na een zwaarbevochten 7-6 (2), 3-6, 7-5 overwinning in de eerste ronde op Fons van Sambeek, verloor Wassermann de hele week geen set meer op de gravelbanen van TC Alkmaar. In de kwartfinales klopte hij Alec Deckers met 6-3, 7-5 waarna in de halve finales lijstaanvoerder Adrian Oetzbach eraan moest geloven met 6-3, 6-3. Voor zijn eerste enkspeltitel rekende hij af met de Luxemburger Chris Rodesch: 7-6 (8), 6-4.

Na een verloren finale in 2022 en één in 2023 kon de 23-jarige Nederlander eindelijk juichen. Wassermann was voor dit toernooi de nummer 775 van de wereld en komt door de zege in de buurt van zijn hoogste notering ooit (696). 

Niels Visker was als tweede geplaatst in Alkmaar, maar verloor in de tweede ronde van de Duitse qualifier Mika Lipp met 7-5, 6-3. Lipp verloor een ronde later van Michiel de Krom, die in de halve finales moest buigen voor Rodesch. Ook qualifier Niels Lootsma moest in de kwartfinales zijn meerdere erkennen in de Luxemburger. 

De twee Nielsen (Visker en Lootsma) veroverden samen de titel in het dubbelspel door in de finale af te rekenen met Stian Klaassen en Fons van Sambeek: 4-6, 7-6 (5), 10-2.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de ITF WTT Alkmaar voor mannen. 

Het vrouwentoernooi werd grotendeels gedomineerd door onze oosterburen, die met drie vrouwen bij de laatste vier stonden. Fabienne Gettwart pakte de titel ten koste van de Poolse Daria Kuczer: 7-6 (2), 7-5. Gettwart liet in de kwartfinales Rose Marie Nijkamp kansloos: 6-1, 6-1.

Het gelegenheidsduo Michaëlla Krajicek/Sarah van Emst, voor het eerst samenspelend, ging er met de titel in het dubbelspel vandoor. In de finale versloegen zij Valentina Ivanov/Rebecca Munk Mortensen (Nieuw-Zeeland/Denemarken) met 6-4, 6-4. De 35-jarige Krajicek, die werkt aan een comeback, overleefde een ronde in de kwalificaties (Safien Boulonois 6-1, 6-1) alvorens de Duitse Gina Marie Ditmann met 6-4, 7-6 (2) te sterk was. In Amstelveen staat ze deze week ook met een wildcard aan de start van het kwalificatietoernooi, en inmiddels in de tweede ronde. 

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de ITF WTT Alkmaar voor vrouwen.