Roland Garros centrecourt

Olympische tennistemperatuur begint op te lopen

Op vrijdagavond 26 juli wordt om 20.00 uur het heilige olympisch vuur in Parijs ontstoken. De openingsceremonie voor de Olympische Spelen vindt dan plaats op de Seine, waar 160 boten alle atleten vervoeren. Onder hen zes Nederlandse tennissers.

TeamNL bestaat uit Tallon Griekspoor, Wesley Koolhof, Jean-Julien Rojer, Robin Haase, Arantxa Rus en Demi Schuurs. Zij strijden van 27 juli tot en met 4 augustus op de banen van Roland Garros om de medailles.

Sinds 1988 is tennis weer een olympische sport, nadat het in 1924 van het programma verdween. Nederland behaalde tot nu toe een zilveren en een bronzen medaille. Kea Bouman en Henk Timmer zorgden precies honderd jaar geleden in Parijs voor brons in het gemengddubbel. Kristie Boogert en Miriam Oremans waren in 2000 goed voor een zilveren plak in het vrouwendubbel. Het duo verloor de olympische finale in Sydney van Serena en Venus Williams.

Van de huidige selectie heeft Rojer de meest olympische ervaring. Hij kwam in 2012 in actie op de Spelen in Londen en vier jaar later in Rio de Janeiro. Drie jaar geleden was de dubbelspecialist present op de door de pandemie uitgestelde Spelen in Tokio. In Parijs vormt hij deze zomer een dubbelteam met Haase.

Haase maakt zich op zijn beurt op voor zijn derde deelname aan het grootste sportevenement ter wereld. In Parijs betreed hij dus samen met Rojer de gravelbaan. In Londen (gras) en Rio de Janeiro (hardcourt) vormde hij echter ook al een duo met de op Curaçao geboren dubbelspecialist.

Het andere mannendubbelduo bestaat uit Koolhof en Griekspoor. Voor Koolhof, die aan zijn laatste jaar als tennisprof bezig is, wordt het zijn laatste kans op een medaille. Zijn eerste olympisch avontuur in Tokio liep door coronaperikelen van zijn partner uit op een sof.

Griekspoor komt naast het dubbelspel ook de baan op in de single. De mondiale nummer 28 staat voor zijn olympisch debuut.

Als er één iemand staat te trappelen om een gooi te doen naar een medaille dan is het Demi Schuurs wel. De Limburgse dubbelspecialiste vormt bij haar tweede deelname een koppel met Rus in het vrouwendubbelspel. Een eventueel gemengddubbel wordt ter plaatste in Parijs bepaald.

Doordat Rus als dubbelpartner van Schuurs in actie komt, mag ze ook meedoen aan het enkelspel. En laat nu net gravel de favoriete ondergrond van Rus zijn...

De Olympische Spelen duren van 26 juli tot en met 11 augustus. Het tennisgedeelte is van 27 juli tot en met 4 augustus. Belinda Bencic uit Zwitserland en de Duitser Alexander Zverev zijn de huidig olympische kampioenen in het enkelspel.

Meer informatie, planning en uitslagen vind je hier.