Instroomtraining jeugd

KNLTB stelt drie Regio Jeugd Coaches aan

De KNLTB heeft 3 Regio Jeugd Coaches aangesteld voor het opleiden van kinderen in de leeftijdscategorie 7 tot en met 12 jaar. De Regio Jeugd Coaches zullen regiotrainingen verzorgen en zijn daarnaast medeverantwoordelijk en aanspreekpunt voor de talentontwikkeling van deze jeugd. Deze invulling sluit aan op de recente aanscherpingen in de jeugdopleiding. Uitgangspunten hierbij zijn een speler gestuurd programma, maatwerk voor de beste spelers en nog meer aandacht voor een bredere groep talentvolle spelers. De jeugd coaches starten per 1 oktober in hun nieuwe functie.

Sinds 2020 faciliteert de KNLTB in samenwerking met tennisleraren uit de privésector het instroomprogramma voor kinderen in de leeftijdscategorie 7 tot en met 10 jaar (groep 1 van het opleidingsprogramma ‘5 steps to the top’). De instroomtrainingen bieden leergierige jeugdspelers, aanvullend op clubtrainingen, een uitdagend programma met gelijkgestemde leeftijdsgenoten en onder goede begeleiding. Vanaf september komt er meer aandacht voor de instroomspelers met een grote ontwikkelingspotentie. Zij krijgen één keer per week een extra training vanuit het instroomprogramma, een zogenoemde regiotraining. Deze training, gegeven op 8 locaties in het land, komt bovenop de lokale instroomtraining en de clubtraining. 

De nieuwe KNLTB Regio Jeugd Coaches zijn:

  • Janou Savelkoul (regio Zuid/Zuidoost)
  • Jeroen Joling (regio West)
  • Monique Sporrel (regio Midden en Noord, met ondersteuning van Janine Ribbers-Langela)

Zij richten zich naast de regiotrainingen voor instroomspelers op de ontwikkeling van de spelers, de doorstroom van de jongste jeugd van voornamelijk grotere jeugdverenigingen en verzorgen de regiotraining aan de selectiespelers in de leeftijd 11/12 jaar (groep 2) die niet wekelijks op het NTC trainen. De KNLTB Regio Jeugd Coaches maken deel uit van de Technische Staf en rapporteren aan de KNLTB Coach Jeugd Groep 1, Kelvin Nieberg. Ze werken nauw samen met verschillende collega’s die samen verantwoordelijk zijn voor de verdere ontwikkeling van het Nederlandse jeugdtennis, onder aanvoering van de Topsport Manager. Kelvin Nieberg: “Ik ben blij met de toevoeging van deze 3 regiocoaches. We krijgen als Technische Staf van de KNLTB daarmee nog beter zicht op een bredere groep talentvolle spelers. De vijver voor nationaal en internationaal niveau wordt hiermee dan ook vergroot.”

Speler centraal

De KNLTB wil met het Nederlandse toptennis een serieuze concurrent zijn en blijven binnen het internationale toptenniscircuit. Om de structuur en prestatiecultuur van het opleiden van talentvolle spelers en speelsters in Nederland een volgende kwaliteitsimpuls te geven, voert de bond vanaf 1 september 2024 een aantal verbeteringen door in haar jeugdopleiding. Met de extra trainingen, het individuele subsidiëren, het maatwerk en door een grotere groep spelers te stimuleren om een goed en volwaardig programma te draaien, wordt er een extra impuls gegeven aan het prestatief tennis in Nederland. Lees hier meer over de achtergrond en de aanscherpingen in de jeugdopleiding binnen het ‘5 steps to the top’ programma.