Max Houkes met organisatie

Houkes trekt goede lijn door en zegeviert in Amstelveen

Max Houkes heeft op overtuigende wijze de ITF WTT Amstelveen voor mannen (15,000 dollar) op zijn naam geschreven en onderstreepte daarmee zijn goede vorm van de laatste weken. Het is namelijk de tweede toernooizege op rij voor de 24-jarige Nederlander. In het vrouwenveld (25,000 dollar) was er een knappe halve finaleplaats voor Anouk Koevermans.

Voor Houkes is het zijn achtste enkelspeltitel op de ITF-tour en zijn tweede op rij. Toernooizeges die hem weer in de richting sturen van zijn beste ranking tot dusverre. Een jaar geleden stond hij 273ste op de wereldranglijst.

De tennisser uit het Drentse Sleen (gemeente Coevorden) schreef een week geleden een 25,000 dollar-toernooi in Brussel op zijn naam en die vorm nam hij mee naar de banen van het Nationaal Training Centrum in Amstelveen. Op het NTC maakte Houkes zijn favorietenstatus waar. In de kwartfinales moest hij alle zeilen bijzetten om Stijn Pel van zich af te slaan. De qualifier was uitstekend op dreef in Amstelveen en won de openingsset van lijstaanvoerder Houkes, die het ook in de tweede set moeilijk had. Na de tiebreak in de tweede set was de veer van Pel gebroken. Hij had niets meer in te brengen in set drie: 6-7 (3), 7-6 (4), 6-0.

Houkes won vervolgens van de Belg Simon Beaupain (7-5, 6-0) en zag in de finale tegenstander John Sperle opgeven. De als zevende geplaatste Duitser raakte aan het begin van de tweede set geblesseerd en staakte de strijd bij een 3-0 achterstand. Houkes had de eerste set al met 6-3 gewonnen.

Sperle was in de halve finales met 6-4, 6-4 te sterk voor de verrassende Stijn Paardekooper. De twintigjarige wildcardhouder had eerder afgerekend met onder meer Niels Lootsma en Stijn Slump.

Paardekooper beleefde een prima week want naast een halve finaleplaats in het enkelspel veroverde hij de titel in het dubbelspel. Met Brian Bozemoj won Paardekooper in de finale met 6-1, 6-3 van Freek van Donselaar en Stian Klaassen.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van het ITF WTT Amstelveen voor mannen. 

Afbeeldingen: Finalisten John Sperle en Max Houkes en rechts Houkes in actie. Foto: Alyssa van Heyst

Koevermans beste landgenote

Net als vorig jaar was Anouk Koevermans de best presterende landgenote in het vrouwenveld. Destijds was de kwartfinales het eindstation, nu kwam ze een ronde verder. In de halve eindstrijd verloor Koevermans met 6-2, 6-1 van de Turkse Berfu Cengiz. Het vrouwentoernooi werd gewonnen door de Australische Jaimee Fourlis, die in de finale Cengiz klopte met 7-6 (2), 2-6, 6-1.

Wildcardhouders

Mooie prestaties waren er van Annelin Bakker en Sarah van Emst, beide pas 19 jaar en met een wildcard toegelaten tot het hoofdtoernooi. Zij bereikten de derde ronde. Bakker verloor met 6-4, 6-2 van de latere winnares uit Australië.

Eva Vedder haalde eveneens de derde ronde en maakte het de Duitse Mona Barthel, oud nummer 23 van de wereld, ontzettend lastig: 6-3, 2-6, 6-4.

Michaëlla Krajicek won drie duels op rij, waarvan twee in kwalificaties, voordat ze in de tweede ronde moest buigen voor Julie Avdeeva. De nummer drie van de plaatsingslijst was met 6-4, 6-3 te sterk.

Dubbelspeltitel Krajicek/Vedder

Krajicek en Vedder schreven samen het dubbelspel op hun naam. In de finale was er een walk-over tegen Victoria Kan en Ekaterina Makarova, maar het halve finaleduel tegen Isis Louise van den Broek en Loes Ebeling Koning was een kraker: 6-7 (3), 7-6 (4), 10-8.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van het ITF WTT Amstelveen voor vrouwen.

Afbeeldingen onder: Finalisten Berfu Cengiz en Jaimee Fourlis en rechts winnares Fourlis in actie. Foto: Alyssa van Heyst.