Manvydas Balciunas-TennisEurope-EKJunior2022

Wildcardtoernooi biedt wedstrijden op hoog niveau en kans op tickets ITF WTT Alkmaar

Op de banen van het nationaal trainingscentrum in Amstelveen, thuisbasis van de KNLTB, strijdt een aantal van de grotere talenten van Nederland dezer dagen voor een versnelde kans op de proftour.

Naast de kans op tickets voor het ITF WTT-toernooi in Alkmaar en bij de heren ook voor Amstelveen, is het KNLTB Wildcardtoernooi tevens een uitgelezen mogelijkheid om wedstrijden op hoog te niveau te spelen in een topsportomgeving.

In Nederland staan er dit jaar vijf ITF WTT-toernooien op de kalender voor zowel mannen als vrouwen. Die in Alkmaar, met 15,000 dollar aan prijzengeld, is van 24 tot en met 30 juni de eerste. Daarna volgen Amstelveen, Den Haag en verderop deze zomer nog Oldenzaal en Haren.

Voor de beginnende prof, want in die fase zitten veel van de deelnemers, kan succes op een ITF WTT-toernooi (eerder 'Future' en in een verder verleden 'Satellite' genoemd) een tenniscarrière lanceren. Voor de prof die om wat voor reden dan ook is afgezakt op de wereldranglijst, is het een kans om de weg terug naar boven in te slaan. In die laatste categorie valt bijvoorbeeld Thiemo de Bakker, die vorig jaar aan een comeback werkte en als qualifier het toernooi in Haren won.

Niet zelden zijn het talenten van eigen bodem, die er op de ITF WTT-toernooien in Nederland met de hoofdprijs vandoor gaan. Kijk bijvoorbeeld naar de winnaars in 2023: Merel Hoedt in Eindhoven, Sander Jong in Alkmaar, Isis van den Broek in Haren en Max Houkes in Den Haag.

Veel aanmeldingen

De technische staf van de tennisbond is blij verrast met het grote aantal aanmeldingen voor het KNLTB Wildcardtoernooi 2024, met name bij de heren. Om deze redenen is besloten om meer speelgelegenheid te creëren en om meer wildcards te verdelen. Er zijn nu 24 spelers geaccepteerd die gaan strijden om de toegangsbewijzen, verdeeld over drie afvalschema’s van acht:

  • De winnaar van een afvalschema ontvangt een wildcard voor het hoofdschema in Alkmaar
  • De nummer twee van een afvalschema ontvangt een wildcard voor de kwalificaties in Alkmaar.
  • De beste winnaar van het afvalschema ontvangt op basis van niveau, gedrag en prestaties bij WTT Alkmaar een wildcard voor het hoofdschema in Amstelveen (1-7 juli).

Bij de dames ontvangen de winnares en de runner-up van het Wildcardtoernooi een wildcard voor het hoofdschema in Alkmaar. De speelsters die in de halve eindstrijd verliezen, ontvangen een wildcard voor de kwalificaties in Alkmaar.

Er wordt gespeeld om twee gewonnen sets, de beslissende set is een wedstrijdtiebreak tot en met tien punten. Bij slecht weer kan er worden uitgeweken naar de binnenbanen van het NTC.

Aansluiting met Emmen

Meerdere deelnemers aan het Wildcardtoernooi hebben zich ingeschreven voor het NRT-1000-toernooi in Emmen, van woensdag tot en met zondag. De laatste wedstrijden in het Wildcardtoernooi worden woensdag om 09.00 uur 's ochtends gespeeld. Het Zorgfactory Dr. Van Leeuwen-toernooi sluit hier dus mooi op aan.

Het KNLTB Wildcard toernooi 2024 is van 10 tot en met 12 juni op het NTC in Amstelveen. Klik hier voor meer informatie waaronder speelschema's en uitslagen. 

AFBEELDING: Manvydas Balciunas is één van de deelnemers van het KNLTB Wildcardtoernooi.