Naaldwijk landskampioen 2024

Van der Ende Group Naaldwijk wint Eredivisie Gemengd 2024

Van der Ende Group Naaldwijk is landskampioen Eredivisie Gemengd na een overwinning op Leadax Daisy in de finale. Het duel was beslist toen Jelle Sels en Brian Bozemoj de eerste set wonnen van Max Houkes en Noah Gabriel in het herendubbelspel. Naaldwijk stond toen al met 3-1 voor en had aan een set in de dubbelspelen genoeg.

In het play-offs-weekeinde niet kunnen beschikken over een aantal van de beste spelers (niet alleen van het team, maar ook van de competitie), en dan toch de titel pakken. Het is een succes dat coach Arko Zoutendijk van Naaldwijk niet zag aankomen toen hij iets meer dan een week geleden het nieuws kreeg dat zowel Michaëlla Krajiicek als Eva Vedder een wildcard had gekregen voor de kwalificaties in Rosmalen (WTA). Dat kwalificatietoernooi vond dit weekeinde plaats. Gelukkig voor Naaldwijk verloor Krajicek op zaterdag haar eerste duel en was zij beschikbaar voor de zondag. Dat gold niet voor Vedder. Dat kopvrouw Suzan Lamens er niet bij kon zijn was al langer duidelijk, maar desalniettemin een aderlating voor de ploeg.

“Sinds we dat wisten, hadden we zoiets van: 'we zien wel waar het schip strandt.' De druk was eraf. Misschien dat we daardoor wel beter presteerden. Toen we vandaag 2-0 voor kwamen, zag je dat er weer druk op kwam”, aldus Zoutendijk.

Met de Francaise Julie Belgraver, die zaterdag belangrijk was in de halve finales tegen Zandvoort, en Anouck Vrancken Peeters, die zondag haar enkelspel won, werd de kracht van de selectie in de breedte duidelijk. Een groot deel van die selectie is al langer bij elkaar. Michaëlla Krajicek en Jelle Sels bijvoorbeeld waren er al bij toen de ploeg in 2021 voor het eerst kampioen werd.

Kopman Sels toont klasse

“We wilden heel graag de titel weer pakken. Met minder namen we geen genoegen”, zegt Sels, die in de reguliere competitie al enorm belangrijk was voor Naaldwijk met acht zeges en ook in het play-offs-weekeinde zijn klasse toonde. Op zaterdag kreeg hij met een opgave in het enkelspel te maken, maar zijn overwinning op zondag tegen Max Houkes was om te smullen (voor het publiek) en enorm belangrijk in de stand. Hierdoor werd het namelijk 3-1. Sels stopte zijn jonge, hongerige landgenoot af met 7-5, 3-6, 7-5 en wist dat zijn ploeg nog één set nodig had in de dubbelspelen om de titel te pakken.

Het leek nog spannend te worden toen Rose Marie Nijkamp en Sarah van Emst op baan 1 de eerste set wonnen van Krajicek en Vrancken Peeters. Sels en Bozemoj kwamen tegen Houkes en Gabriel echter snel op 5-1. “Toen hadden we een klein dipje. Op 5-3 maakten we het goed af. Ik sloeg gelukkig een paar goede services en Brian had een paar goede volley's.”

Terug naar top tweehonderd

Sels toonde zich dit seizoen een waardig kopman, eentje die er elke wedstrijd bij was bovendien. “Ik werd met de wedstrijd fitter. Je speelt gewoon heel goeie potjes. Tegen Jesper (de Jong), Gijs (Brouwer). Je speelt tegen top tien-spelers in Nederland. Er zijn geen ATP-punten te verdienen, maar het is goed tennis en spannend. Je wordt er absoluut een betere speler van”, aldus Sels, die na ruim twee weken intensief competitietennis de vermoeidheid voelde. “Ik neem in ieder geval een paar dagen rust nu.”

De 28-jarige tennisser hoopt na een moeilijke periode met blessureleed zijn ranking dit jaar weer op te krikken. "2022 eindigde met een schouderblessure. Daar heb ik in 2023 veel last van gehad. Ik heb een stapje terug moeten doen naar de Futures, maar ik voel me dit seizoen wel sterk. Ik weet dat als ik zo blijf spelen, ik wel weer een stuk hoger kom", aldus Sels, die is afgezakt naar de 420ste plaats op de ATP-wereldranglijst van maandag 10 juni. Twee jaar geleden was hij echter dichtbij de top honderd met een beste ranking van 127. Sels mikt nu op een terugkeer in de top tweehonderd voor het einde van het jaar. "Ik zou het bijzonder vinden, als dat niet gaat lukken", zegt hij met vertrouwen. 

Trotse runner-up

Voor Daisy, finalist in zijn eerste seizoen eredivisie, duurde het sprookje één dag te lang, al was er van een domper op de feestvreugde geen sprake. Dat bleek wel uit de heerlijke en uitgelaten sfeer in het clubhuis van Leimonias, waar de Daisy's zongen en vierden alsof de titel voor hen was.

“Wij hebben vandaag verdiend verloren”, zegt coach Jörgen ten Hove. “Maar wij hebben een waanzinnig seizoen gehad. Als je kijkt naar wat wij in een half jaar tijd op de club hebben neergezet, met supporters en spelers. Ongelooflijk.”

De supporters van Daisy hebben dit seizoen een onuitwisbare indruk achtergelaten, met als hoogtepunt het play-offs-weekeinde op het tennispark van Leimonias, dat als titelverdediger ontbrak op het eigen feestje. "Veel dank aan Leimonias. Het park lag er weer super strak bij", sprak Erik Poel bij de prijsuitreiking.

De algemeen directeur van de KNLTB complimenteerde vervolgens runner-up Daisy met een topseizoen. "En super leuk dat er zoveel toeschouwers waren de hele competitie. Maar volgens mij was Daisy er vandaag niet. Ik heb ze niet gehoord", grapte Poel. 

Met toeters, bellen en een grote trommel zorgden de fans uit Apeldoorn al voor een oorverdovende entree en hun enthousiasme creëerde een heerlijke, uitgelaten sfeer in Den Haag. Met trots kijken zij terug op een geweldig eerste seizoen op het hoogste niveau. Het 'Let's go Daisy, let's go' zal volgend seizoen weer klinken in de Eredivisie Gemengd en de vraag is of de ploeg uit Apeldoorn het mooie debuutseizoen een passend vervolg kan geven. Uiteraard mikt Daisy dan op een plek in de top vier en het play-offs-weekeinde, dat zal worden georganiseerd door LTC Naaldwijk.

Uitslagen finale:

Van der Ende Group Naaldwijk – Leadax Daisy 3-2

Michaëlla Krajicek – Rose Marie Nijkamp 6-2, 6-4

Anouck Vrancken Peeters – Sarah van Emst 6-2, 7-5

Tibo Colson – Noah Gabriel 3-6, 6-3, 2-6

Jelle Sels – Max Houkes 7-5, 3-6, 7-5

Michaëlla Krajicek/Anouck Vrancken Peeters – Rose Marie Nijkamp/Sarah Van Emst 2-6, 3-3.

Brian Bozemoj/Jelle Sels – Noah Gabriel/Max Houkes 6-3.

AFBEELDING: Marleen Fouchier.

Klik hier voor meer over de Eredivisie Gemengd 2024.