Mereld Hoedt NK (1)

Toppers in spé gratis te bewonderen op ITF WTT Alkmaar

De wens om het ITF WTT in Alkmaar door te laten groeien naar een Challenger bestaat al langer, maar aan de vooravond van zijn zevende editie als toernooidirecteur is dat toekomstmuziek voor Roland op de Weegh.

“De plannen liggen er. We willen op den duur doorgroeien naar een Challenger, maar het ligt eraan of een sponsor zich aandient. Er is wel interesse voor, maar dat is nog niet uitgewerkt”, zegt Op de Weegh, die beseft dat het voor zijn team van circa twintig mensen dan wel andere koek wordt. “We doen het nu als vrijwilliger, maar dat kan dan niet meer. Het zit nu eigenlijk al op het randje van wat je mag verwachten van een vrijwilliger.”

Mocht het toernooi groeien in status en prijzengeld dan betekent dit ook bezoekers niet meer gratis naar binnen kunnen. “Bij een Challenger moet je entree gaan vragen. Op de ITF Tour zijn alle wedstrijden vrij toegankelijk. Ik denk dat veel mensen zich dat niet beseffen, dat het een gratis event is. Een mooie kans om toptennis van dichtbij te bekijken.”

De toernooien op de ITF Tour zijn bedoeld als springplank voor de toppers in spé. Zo verschenen Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Gijs Brouwer en Jesper de Jong ooit in Alkmaar aan de start.

De deelnemers van nu staan, als het goed is, aan het begin van hun tennisloopbaan en zetten in Alkmaar één van de eerste stappen in het profcircuit. Dat geldt echter niet voor de lijstaanvoerders, Sander Jong en Merel Hoedt (FOTO). Jong is titelverdediger en Hoedt, die vorig jaar in de eerste ronde verloor van Sarah van Emst, speelt dit seizoen vooral toernooien met een hogere status. Ook was zij belangrijk in de Eredivisie Gemengd voor Rapiditas, waarmee ze de play-offs bereikte.

Oude bekenden

Een verdere blik bij de mannen leert ons dat er veel oude Nederlandse bekenden meedoen: Niels Visker, Alec Deckers, Michiel de Krom en Guy den Heijer. Visker en Den Heijer schitterden afgelopen zondag nog in de finale van de Eredivisie Heren. Kanshebbers op de titel zijn ook de Duitser Adrian Oetzbach en de Georgiër Aleksandre Bachsi, respectievelijk als tweede en vierde geplaatst. De Engelsman Luke Simkiss, die het vorig jaar in de halve finale aflegde tegen Jong, is ook weer van de partij.

Twee jaar geleden won de Estse Maileen Nuudi de titel bij de dames. Na een periode van blessures is zij weer fit en komt ze weer naar Alkmaar. Ze is als derde geplaatst achter Merel Hoedt en de Duitse Fabienne Gettwart. Verder doen onder meer Lian Tran en Isis Louise van den Broek een gooi naar de titel op het met 15,000 dollar gedoteerde toernooi.

Krajicek

De 35-jarige Michaëlla Krajicek werkt aan haar comeback en heeft van de organisatie een wildcard gekregen voor het kwalificatietoernooi dat zondag 23 juni van start gaat op de banen van Tennis- en Padelclub Alkmaar. 

Op de Weegh is blij met het deelnemersveld. “We hebben alleen wat 'last' van een Belgisch 25,000 dollar-toernooi. Daar doen Max Houkes, Guy den Ouden en Jelle Sels aan mee.”

Ouderendagen

Er is dit jaar een speciale taxiservice voor ouderen in het leven geroepen. Zij worden op woensdag en donderdag in sponsorauto's opgehaald om tennis te komen kijken, te genieten van een hapje/drankje en worden daarna weer thuisgebracht. “Ik hoorde dat een aantal oudere bezoekers niet meer kwam omdat ze slecht ter been waren. Dat vonden we jammer en daar wilden we iets voor doen”, verklaart Op de Weegh de gedachte hierachter. “Het is goed ontvangen, we hebben al wat reserveringen ontvangen. Maar het is ook een bal die nog moet gaan rollen.”

Klik hier voor meer informatie over het ITF WTT Alkmaar, met tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen. Zowel de heren als de dames hebben een prijzenpot van 15,000 dollar. Klik hier voor de website van de organisatie.