Stijn Slump (Suthwalda, 2024)

Suthwalda en Nieuwerkerk naar finale Eredivisie Heren

De finale van de Eredivisie Heren gaat tussen Suthwalda Employ en TC Nieuwerkerk Maas de Koning, ook al de nummers één en twee van de reguliere competitie. Op het tennispark van titelverdediger HLTC Leimonias, niet gekwalificeerd voor de play-offs, was Suthwalda met 5-1 te sterk voor De Pettelaer Pett-Together en rekende Nieuwerkerk af met LTC Spijkenisse (4-2).

“Het was een zware dag. We hebben het overleefd”, zei Stijn Slump van Suthwalda nadat de laatste partijen waren afgebroken. De twee dubbelspelwedstrijden in de halve finales tegen De Pettelaer werden niet afgemaakt nadat het duo Tim van Terheijden/Niels Visker de tweede set pakte tegen Rik Muller en Deney Wassermann. Hierdoor was de ploeg uit Zuidwolde niet meer in te halen door de promovendus, die het nog spannend had gemaakt door in beide dubbelspelen de eerste set te winnen. “Je wilt eigenlijk niet bezig zijn met die andere wedstrijd, maar ja, het is ook een teamsport”, sprak Slump opgelucht. Eerder op de dag had de 25-jarige tennisser een belangrijk potje gewonnen van Bart Stevens: 6-7 (2), 6-3, 6-4. “Bart is een rommelaar, een ontregelaar. Hij liet mij slecht spelen”, vond Slump.

'Top van Nederland'

Van goed tennis was in de halve finales sowieso niet echt sprake, want daarvoor was de harde wind te veel een factor. “De wedstrijden worden daardoor gelijker. Het niveauverschil valt weg”, zei Slump, die een overdonderend debuut heeft gemaakt voor Suthwalda in de Eredivisie Heren. Hij was de beste speler in de reguliere competitie met zes zeges en één nederlaag. “Het is mijn eerste jaar in de Eredivisie Heren en ik ben positief verbaasd over het niveau. De beste spelers in de Eredivisie Gemengd zijn beter, en dat komt deels door de buitenlandse invloeden. Maar Eredivisie Heren is wel echt de top van Nederland, iedereen is erbij", aldus Slump.

Als het aan hem ligt, wordt de regel dat je maximaal tien keer per seizoen mag worden opgesteld (verdeeld over de Eredivisie Heren en Gemengd), afgeschaft. Slump kwam dit seizoen in de Eredivisie Gemengd uit voor Amstelpark, dat als laatste eindigde en daardoor degradeerde.

Suthwalda hoopt morgen de titel te heroveren die het vorig jaar moest afstaan aan HLTC Leimonias. De gastheer van het play-offs-weekeinde werd vorig jaar kampioen, maar is dit seizoen gedegradeerd. Suthwalda staat voor de vijfde keer op rij in de finale.

Supertiebreak

Nieuwerkerk staat voor het eerst sinds 2018, toen het landskampioen werd, in de finale. Net als Suthwalda stond het met 3-1 voor in de halve eindstrijd toen het in beide dubbelspelen de openingsset verloor. Doordat 'good old' Jasper Smit en aanvoerder Glenn Smits met 6-4, 6-3 wonnen van Thiemo de Bakker en Sidané Pontjodikromo werd het 3-2, maar toen was al wel duidelijk dat Nieuwerkerk niet meer door Spijkenisse was in te halen op basis van games. Guy den Heijer en Alban Meuffels zorgden ervoor dat de rekenmachine achterwege kon blijven en maakten aan alle onzekerheid, mocht die er nog zijn, een einde. Ze wonnen de supertiebreak van Jurriaan Bol en Bobbie de Goeijen: 6-4, 4-6, 10-3.

Herstellen

“Wij spelen een vlekkeloze supertiebreak. We beginnen goed, lopen snel uit en laten echt goed tennis zien”, zegt Den Heijer. “Ik ben nu wel behoorlijk moe, moet echt herstellen”, aldus Den Heijer zaterdagavond rond tien uur. Door de regen duurde het lang voordat de laatste dubbelspelen van start gingen.

Het gaf Den Heijer wat tijd om te herstellen van zijn enkelspel, dat hij met 6-2, 5-7, 6-3 won van Spijkenisse-kopman Jannick Lupescu. Eens te meer bewees Den Heijer dat hij zijn beste spel bewaart voor de competitie. “Ik heb mijn toernooien rondom de competitie gepland”, zei de 27-jarige Nederlander eerder dit seizoen al eens. Op de ITF-toernooien lukte het hem dit seizoen nog niet om voorbij de kwartfinales te komen in het enkelspel. 

Vooruitkijkend op de finale zei Den Heijer: “We zijn de nummers één en twee van de competitie. Het gaat morgen, denk ik, heel erg liggen aan wie met een voordeeltje uit de enkelspelen kan komen. Al is het maar met een setje. We hebben allebei heel goede dubbels.”

De wedstrijden in de finale tussen Suthwalda Employ en TC Nieuwerkerk Maas de Koning beginnen morgen om 12.00 uur. Bekijk het via KNLTB.tv/eredivisie-heren of volg de live scores.

Uitslagen halve finales

Suthwalda Employ – De Pettelaer Pett-Together 5-1

Miliaan Niesten – Rik Muller 6-1, 6-2 

Boy Westerhof – Noah Gabriel 6-2, 6-2

Niels Visker – Deney Wassermann 3-6, 6-7 (3) 

Stijn Slump – Bart Stevens 6-7 (2), 6-3, 6-4 

Stijn Slump/Jarno Jans – Noah Gabriel/Bart Stevens 3-6, 4-4 opgave De Pettelaer

Tim van Terheijden/Niels Visker – Rik Muller/Deney Wassermann 6-7 (5), 6-2 opgave De Pettelaer

TC Nieuwerkerk Maas de Koning – LTC Spijkenisse 4-2

Guy Den Heijer – Jannick Lupescu 6-2, 5-7, 6-3

Ronetto van Tilburg – Glenn Smits 6-3, 1-6, 3-6

Thiemo de Bakker – Bobbie de Goeijen 6-3, 6-4

Sidané Pontjodikromo – Jurriaan Bol 6-2, 4-6, 6-3

Thiemo de Bakker/Sidané Pontjodikromo – Jasper Smit/Glenn Smits 4-6, 3-6

Guy den Heijer/Alban Meuffels – Jurriaan Bol/Bobbie de Goeijen 6-4, 3-6, 10-3

AFBEELDING:  Stijn Slump in actie namens Suthwalda. Foto: Philip Meijer. 

Onder: Guy den Heijer viert een punt voor TC Nieuwerkerk. Foto: Philip Meijer.