DSC09102

Rus, Griekspoor en Van de Zandschulp in actie op Wimbledon

Gras, aardbeien en witte kleding. Het is weer tijd voor Wimbledon! Van 1 tot en met 14 juli wordt er op de prestigieuze All England Club in Londen gestreden om eeuwige roem en een levenslang lidmaatschap. Gekscherend wordt wel eens gezegd dat winnen van het enkelspel de gemakkelijkste manier is om lid te worden.

Drie Nederlanders doen mee aan het enkelspel: Arantxa Rus, Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp zijn rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi.

Helaas lukte het onze andere landgenoten zich niet door het kwalificatietoernooi te slaan. Jesper de Jong strandde in de tweede ronde, terwijl Tim van Rijthoven, Suzan Lamens en Arianne Hartono na de openingsronde hun droom uiteen zagen spatten.

Arantxa Rus staat op de 55ste plaats van de wereldranglijst en treft in de eerste ronde een ongeplaatste speelster in de persoon van Yue Yuan. De 25-jarige Chinese is echter de mondiale nummer 38 en staat dus hoger op de ranking.

De speelsters speelden nog niet eerder tegen elkaar. Yuan wacht na twee deelnames in het hoofdtoernooi nog op haar eerste overwinning. Rus won sinds 2012, toen ze de derde ronde bereikte, ook nog niet op het heilige gras.

Tallon Griekspoor is in de openingsronde gekoppeld aan Pablo Carreno Busta. De Spanjaard is ongeplaatst, terwijl Griekspoor het 27ste reekshoofd is.

Twee jaar geleden speelden Griekspoor en Carreno Busta op de Australian Open tegen elkaar. Het was de voormalige nummer tien van de wereld uit Gijon die won. Op Wimbledon won Carreno Busta bij zeven deelnames nog nooit een wedstrijd.

Botic van de Zandschulp ontmoet Liam Broady. De Brit is via een wildcard toegelaten tot het hoofdtoernooi. De laatste twee edities reikte hij tot de derde ronde. De enige ontmoeting tussen Van de Zandschulp en Broady werd in 2022 gewonnen door de dertigjarige speler uit Stockport.

Meer informatie, planning en uitslagen vind je hier.

Alle wedstrijden zijn live te zien op Eurosport en Ziggosport.