HK201006 002

Naaldwijk, Daisy, Zandvoort en Rapiditas naar play-offs Eredivisie Gemengd

Van der Ende Group Naaldwijk, Leadax Daisy, Greenberg Nielsen Zandvoort en Hans Janssen Makelaars Rapiditas hebben zich geplaatst voor de play-offs van de Eredivisie Gemengd en gaan komend weekeinde uitmaken wie zich kampioen van Nederland mag noemen. Amstelpark Tennis Zuiver is gedegradeerd.

De grootste verrassing op de laatste speeldag kwam op conto van Daisy. De promovendus won met 5-1 van Leimonias, plaatste zich daarmee voor de play-offs en duwde de titelverdediger buiten de top vier. Dat betekent dat Leimonias niet meedoet aan de play-offs op het eigen sportpark. Het heeft net als Rapiditas 21 punten verzameld, maar op basis van het onderlinge resultaat is Leimonias de pineut. Rapiditas won dat onderlinge duel dinsdag namelijk met 4-2 en die zege blijkt nu goed voor het eerste play-offs-ticket in de geschiedenis van de club uit Nijmegen. Rapiditas verloor op de laatste speeldag met 4-2 van Schoonderbeek Bouw ALTA, dat daarmee het vege lijf redde en Amstelpark onder zich hield.

Daisy trad op de laatste speeldag van de reguliere competitie aan met een ijzersterke opstelling (inclusief Gijs Brouwer en Wesley Koolhof) terwijl Leimonias juist enkele sterkhouders miste. De Spaanse enclave bestaande uit Javier Barranco Cosano, Guiomar Maristany Zuleta De Reales en Andrea Lazaro Garcia ontbrak en ook op Ryan Nijboer kon geen beroep worden gedaan.

Sarah van Emst klopte Natalia Szabanin met 6-1, 7-5 en boekte daarmee haar achtste overwinning van dit seizoen. De negentienjarige Zwolse is de speler (m/v) met de meeste zeges in deze competitie. Klara Veldman was met 6-3, 7-5 te sterk voor Elysia Pool. De mannen Max Houkes en Gijs Brouwer klopten respectievelijk Eric Vanshelboim en Michiel de Krom en met een 4-0 tussenstand wist Daisy zich al voor de start van de dubbelspelen verzekerd van de play-offs.

AFBEELDINGEN: Gijs Brouwer (links) en Max Houkes (rechts) in actie.

De Hongaarse Szabanin en Isabelle Haverlag pakten nog wel een punt voor Leimonias door het dubbelspel te winnen van Van Emst en Anna Klasen (6-3, 6-2), maar met het eerste optreden deze competitie van Wesley Koolhof (FOTO) pakte Daisy het laatste punt. Samen met David Pel won de wereldtopper in het dubbelspel met 6-3, 6-4 van Vanshelboim en De Krom. Daisy promoveerde een jaar geleden en versterkte zich aanzienlijk met onder meer Brouwer en Koolhof. Die investering heeft zich dus uitbetaald in een ticket voor de play-offs.

Naaldwijk duwt Amstelpark kopje onder

Bij Naaldwijk ontbraken Sarah Lamens, Eva Vedder en Michaëlla Krajicek, maar dat weerhield de kampioen van 2021 er niet van om Amstelpark met 1-5 te verslaan en die ploeg daarmee het laatste zetje richting de uitgang te geven. Julie Belgraver, Anouck Francken Peeters en Tibo Colson pakten een punt in het enkelspel voor Naaldwijk en Deney Wassermann was zoals vaker dit seizoen een spaarzaam hoogtepuntje voor Amstelpark. Wassermann was met 6-4, 6-3 te sterk voor Jelle Sels.

Omdat de dubbelspelen in beide gevallen een prooi werden voor Naaldwijk, viel het doek voor de club uit Amsterdam. Marian Jade Capadocia en Aniek Melgers moesten opgeven bij een stand van 6-2 3-0 in het voordeel van Belgraver en Peeters. In het herendubbelspel wonnen Brian Bozemoj en Jelle Sels van Stijn Slump en Deney Wassermann met 6-2, 3-6, 10-6.

Zandvoort overtuigend naar titelstrijd

Greenberg Nielsen Zandvoort, met de van Roland Garros teruggekeerde Jesper de Jong en dubbelspecialist Bart Stevens in de gelederen, verzekerde zich van de play-offs met een 5-1 zege over Baarn Lead Healthcare, dat ook nog hoopte op het toetje. Verder dan een puntje voor Isis van den Broek en Annelin Bakker in het damesdubbelspel kwam Baarn echter niet. De Jong deed voor de derde keer dit seizoen mee bij Zandvoort en won voor de derde keer zowel zijn enkel- als dubbelspel. Met de op twee na beste Nederlander van dit moment in de gelederen is Zandvoort een serieuze kandidaat voor de titel.

AFBEELDINGEN: Jesper de Jong (links) en Bart Stevens (rechts) in actie.

De titelstrijd wordt komend weekeinde beslist in Den Haag bij HLTC Leimonias, dat zich als titelverdediger dus niet heeft weten te plaatsen voor de play-offs.

Loting play-offs

De loting voor die play-offs heeft zojuist plaatsgevonden. Naaldwijk neemt het in de halve finales op tegen Zandvoort en Daisy speelt tegen Rapiditas. De winnaars van deze duels treffen elkaar zondag in de finale. De wedstrijden beginnen op beide dagen om 12.00 uur. Toegang op het fraaie tennispark, verscholen in de bossen van Klein Zwitserland, is gratis.

Uitslagen speelronde 7 (4 juni):

Amstelpark Tennis Zuiver – Van der Ende Group Naaldwijk 1-5 (4-10)

Greenberg Nielsen Zandvoort – Baarn Lead Healthcare 5-1 (10-3)

Schoonderbeek Bouw ALTA – Hans Janssen Makelaars Rapiditas 4-2 (9-6)

Leadax Daisy – Leimonias FDJ Advocaten 5-1 (10-2)

Eindstand Eredivisie Gemengd (reguliere competitie):

1. Van der Ende Group Naaldwijk 7-26

2. Leadax Daisy 7-25

3. Greenberg Nielsen Zandvoort 7-23

4. Hans Janssen Makelaars Rapiditas 7-21

5. Leimonias FDJ Advocaten 7-21 

6. Baarn Lead Healthcare 7-18

7. Schoonderbeek Bouw ALTA 7-17

8. Amstelpark Tennis Zuiver 7-15

Nummers 1 tot en met 4 naar play-offs, nummer 8 degradeert naar hoofdklasse.

Klik hier voor meer over de Eredivisie Gemengd.